China a lansat cu succes o nouă capsulă spaţială

China a lansat cu succes o nouă capsulă spaţială

China a lansat cu succes marţi o nouă capsulă spaţială, a anunţat agenţia de presă Xinhua, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauţi către viitoarea sa staţie spaţială, relatează AFP.

Capsula spaţială a fost propulsată de la baza Wenchang, pe insula Hainan (sud), cu ajutorul unei rachete de tip Long March 5B, care a efectuat primul său zbor, a informat Xinhua şi postul de televiziune CGTN, relatează dpa.

Lansarea fusese programată pentru luna aprilie, însă a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Racheta este o versiune modificată a celei de tip Long March 5, care a fost testată cu succes în decembrie după două lansări eşuate din cauza unor probleme la motoare.

Din motive de siguranţă, nicio persoană nu s-a aflat la bordul capsulei din cauza naturii sale experimentale.

Principalele sale obiective pe termen mediu: trimiterea de astronauţi pe viitoarea staţie spaţială şi efectuarea de zboruri cu echipaj uman către Lună.

China a lansat deja din 1999 mai multe capsule "Shenzhou", construite după modelul sovietic "Soiuz", apoi după modelul unor rachete ruseşti.

Noua capsulă lansată marţi este considerată mai sigură. Ea va fi mai rapidă, mai rezistentă la căldură, mai lungă (8,8 metri) şi mai grea (21,6 tone). Vasul spaţial ar trebui să poată transporta mai mulţi astronauţi (şase în loc de trei) şi să fie parţial reutilizabil.

Aceste caracteristici deschid noi orizonturi pentru programul spaţial chinez cu echipaj uman.

Nava spaţială ar trebui să poată efectua misiuni mai îndepărtate în spaţiu (spre Lună, de exemplu, sau chiar mai departe), călătorii care necesită o viteză mai mare şi o mai bună protecţie împotriva temperaturilor extreme.

Viitoarea staţie spaţială chineză (CSS), numită Tiangong în mandarină ("Palatul celest"), va fi formată din trei părţi: un modul principal cu o lungime de aproape 17 metri şi două module anexe (pentru experimente ştiinţifice).

Asamblarea sa în spaţiu ar trebui să înceapă în acest an datorită noii rachete Long March 5B (cea mai puternică rachetă chineză) şi este prevăzut să se încheie în 2022.

China investeşte miliarde de euro în programul său spaţial. Ea plasează numeroşi sateliţi pe orbită, pentru ea sau pentru alte ţări.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...