China: Editorialistul Jia Jia, dat dispărut pe 15 martie, a fost "luat" de poliție (avocat)

China: Editorialistul Jia Jia, dat dispărut pe 15 martie, a fost "luat" de poliție (avocat)

Poliția chineză l-a "luat" pe cunoscutul editorialist online Jia Jia în timp ce se pregătea să se îmbarce pentru un zbor spre Hong Kong, însă nu se cunoaște unde se află el în prezent, a declarat luni avocatul său, Yan Xin, citat de Reuters.

Jia Jia, care de obicei scrie editoriale pentru publicația Tencent Online, a fost dat dispărut marți la scurt timp după ce a trecut prin vama aeroportului din Beijing în timp ce se pregătea să se îmbarce pentru un zbor spre Hong Kong, unde urma să participe la un seminar universitar pe care ar fi trebuit sa-l susțină joi.

Jurnalistul și-a avertizat foștii colegi despre pericolul republicării unei scrisori deschise în care se cerea demisia președintelui Xi Jinping. Scrisoarea, care a fost retrasă rapid de pe site, era semnată de "Membrii Partidului Comunist Loial" și îl acuza pe președinte pentru ''probleme fără precedent''.

''Știm doar că în acea zi, 15 martie, oficiali din domeniul securității publice din Beijing au mers la aeroport pentru a-l lua pe Jia Jia. Oficialii aeroportului i-au ajutat. De atunci nu au intervenit alte evoluții, nu am mai primit alte informații. În ceea ce privește evenimentele care au urmat și dacă este vorba de detenție, nu știm nimic sigur'', a precizat avocatul Yan Xin.

Săptămâna trecută, Yan Xin a declarat pentru Reuters că editorialistul Jia Jia le spusese prietenilor, în timp ce se pregătea pentru zborul spre Hong Kong, că nu are nicio legătură cu scrisoarea respectivă.

Organizațiile pentru drepturile omului Amnesty International și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor au legat dispariția lui Jia de publicarea în această lună pe site-ul Wujie News a unei scrisori deschise în care se cerea demisia lui Xi Jinping din funcția de președinte.

China se află sub tirul criticilor apărătorilor drepturilor omului, care au denunțat "tacticile de intimidare" ale Beijingului în cazul dispariției anul trecut a cinci vânzători de carte ai editurii Mighty Current din Hong Kong, cunoscută pentru publicarea de lucrări critice la adresa Beijingului. Cei cinci bărbați au reapărut după difuzarea unor "confesiuni" la televiziune.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...