China: Experţii OMS au vizitat piaţa din Wuhan unde au fost depistate primele cazuri de COVID-19

China: Experţii OMS au vizitat piaţa din Wuhan unde au fost depistate primele cazuri de COVID-19

Echipa de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care anchetează în China în privinţa originii noului coronavirus s-a deplasat duminică la piaţa Huanan din Wuhan, primul focar cunoscut ale pandemiei, relatează AFP şi Reuters.

Această piaţă, unde erau vândute mai ales animale sălbatice vii, a fost închisă din ianuarie 2020, iar paznicii nu au lăsat să intre decât vehiculele anchetatorilor OMS.

Vizita echipei OMS este extrem de sensibilă politic pentru Beijing, acuzat că a întârziat să reacţioneze în faţa primelor cazuri de COVID semnalate la sfârşitul lui 2019 în uriaşa metropolă din centrul Chinei.

Puterea comunistă păstrează o tăcere aproape absolută în privinţa subiectului şi minimalizează dimensiunea misiunii specialiştilor străini: 'Nu este o anchetă', a afirmat vineri un purtător de cuvânt al diplomaţiei cineze, Zhao Lijian.

Duminică, experţii nu au răspuns la nicio întrebare la sosirea în piaţă, iar membri ai serviciilor de securitate le-au cerut jurnaliştilor prezenţi să se îndepărteze.

Foto: (c) ROMAN PILIPEY / EPA



Unul din membrii echipei, Peter Daszak, a scris pe Twitter că aceasta a efectuat 'vizite la situri foarte importante, o piaţă de gros mai întâi şi acum piaţa de produse ale mării la Huanan'.

'Foarte informativ şi crucial pentru a le permite echipelor noastre comune să înţeleagă epidemiologia COVID, cum a început să se propage la sfârşitul lui 2019', a adăugat preşedintele EcoHealth Alliance, o asociaţie cu sediul în SUA şi specializată în prevenirea maladiilor.

Ieşiţi joi dintr-o carantină de 14 zile, experţii OMS şi-au început vineri ancheta pe teren, deplasându-se, sub o escortă serioasă, la spitalul Jinyintan din Wuhan, primul care a primit pacienţi atinşi de ceea ce era atunci doar un virus misterios.

Cotidianul naţionalist Global Times a publicat în urmă cu câteva zile un articol ce relativiza importanţa pieţei din Huanan în privinţa originii pandemiei, afirmând că 'investigaţii' sugerează că nu aceasta a fost sursa.


Foto: (c) ROMAN PILIPEY / EPA


Revenind duminică asupra subiectului, publicaţie a scris: 'Posibilitatea ca noul coronavirus să fi ajuns prin produse ale lanţului de frig la Wuhan, sau mai specific, la piaţa din Huanan (...) nu poate fi exclusă'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...