Cioloş despre Preşedinţia Consiliului UE: Cu acest Guvern, România riscă să fie decredibilizată

Cioloş despre Preşedinţia Consiliului UE: Cu acest Guvern, România riscă să fie decredibilizată

Fostul premier Dacian Cioloş, preşedinte fondator al Mişcării România Împreună, consideră că România riscă să fie decredibilizată la momentul exercitării Preşedinţiei Consiliului UE dacă va rămâne cu actualul Guvern în funcţiune.

"Cu acest Guvern, România riscă, într-adevăr, să fie decredibilizată într-un moment care apare pentru România o dată la 15 ani, deci să asigure Preşedinţia Consiliului UE. De ce? Pentru că acest Guvern şi-a dovedit deja incompetenţa în modul în care guvernat România şi acest lucru se vede. Va fi foarte greu pentru oficialii europeni şi pentru celelalte state membre ale UE să aibă încredere în modalitatea în care aceşti miniştri vor prezida consiliile de miniştri la nivel european, unde vor trebui găsite compromisuri politice şi unde trebuie să ai, în primul rând, încrederea celorlalţi atunci când cauţi o zonă de compromis şi cauţi o înţelegere între cele 27 de state membre. Pentru că avem propunerile Comisiei Europene, legislative, avem bugetul european, care e pe masa Consiliului, avem propunerile de modificare a politicii agricole comune, a politicii de coeziune şi aceste propuneri legislative sunt în momentul de faţă discutate între Consiliul de miniştri şi Parlamentul European sau, în unele cazuri, Consiliul de miniştri, deci 27 de miniştri din statele membre, încearcă să găsească o zonă de compromis între toate statele membre ca să meargă să negocieze, cu acest text de compromis, regulamentele cu Parlamentul", a declarat Dacian Cioloş, marţi, la Realitatea TV, întrebat dacă România poate să preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE dacă va continua să funcţioneze cu Guvernul actual.

El a susţinut de asemenea că în Guvern sunt puţini miniştri "care înţeleg o limbă străină".

"Noi avem, aproape că putem să-i numărăm pe degetele de la o mână miniştri care înţeleg o limbă străină, nu să vorbească foarte bine, sunt foarte puţini. Nu mai vorbim de capacitatea lor de a înţelege cum funcţionează mecanismele europene şi să cunoască legislaţia europeană ca să poată să o negocieze", a afirmat Cioloş. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Bianca Censori a făcut din nou furori în Italia...

3 Așa o fi? /

4 VIDEO „N-ai față pentru mașina aia”, „De unde ai avut banii?”

5 De citit...