Cioloș despre vize: În ultimele zile am avut contacte intense cu partea canadiană; s-a găsit o soluție

Cioloș despre vize: În ultimele zile am avut contacte intense cu partea canadiană; s-a găsit o soluție

Trimisul special al AGERPRES, Cătălin Alexandru, transmite: Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri că în ultimele zile a avut "contacte intense" cu partea canadiană în problema eliminării vizelor pentru cetățenii români, precizând că pentru București a fost important ca eliminarea vizelor să aibă loc în 2017 și nu în 2018.

"Am intensificat dialogul cu partea canadiană undeva în vara acestui an. (...) După discuții consistente, am convenit cu partea canadiană că e important ca România să poată ratifica acordul comercial Canada — Uniunea Europeană și să rezolve și această problemă a eliminării vizelor pentru cetățenii români. Am primit atunci promisiunea domnului prim-ministru că vom căuta o soluție. Așa cum ați văzut, s-a găsit acea soluție. Chiar în ultimele zile am avut contacte intense cu partea canadiană. Pentru noi, a fost important să avem confirmarea că ridicarea vizelor se va petrece în 2017 și nu în 2018, așa cum fusese propus inițial", a afirmat Cioloș.

Premierul a adăugat că, deși va exista un decalaj de câteva luni între momentul intrării în vigoare a acordului Canada — Uniunea Europeană și cel al eliminării vizelor, este totuși important că s-a găsit o soluție la această situație.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017 .

"Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună", a spus Iohannis, la Bruxelles.

Șeful statului a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toți românii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

4 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București