Circa 50 de avioane de luptă americane F-35A de la o bază aeriană din Arizona, blocate la sol

Circa 50 de avioane de luptă americane F-35A de la o bază aeriană din Arizona, blocate la sol

Circa 50 de avioane de luptă invizibile F-35A de la baza aeriană americană Luke, din Arizona, sunt blocate la sol de vineri din cauza unei probleme privind oxigenul piloților, transmite AFP.

Sursa foto: Luke AFB, Arizona-56th Fighter Wing / Facebook

De cinci ori, recent, piloții din respectiva bază, care se antrenau pe F-35, au avut simptome de hipoxie (lipsă de oxigen) în plin zbor, a explicat US Air Force, citată de agenția menționată.

De fiecare dată, sistemul de oxigenare de urgență a fost declanșat, permițând pilotului să readucă aparatul la bază.

Doar baza Luke este afectată de această suspendare a zborurilor, celelalte F-35 ale US Air Force continuând să zboare normal în alte baze aeriene.

Conceperea acestui aparat invizibil extrem de tehnologizat, amintește AFP, a fost marcată de întârzieri de calendar și de depășiri de costuri.

Avionul începe să fie utilizat în cadrul US Air Force, care dispune în prezent de o sută de aparate în total.

Situația de la baza Luke nu va avea "niciun impact" asupra foarte așteptatei demonstrații de zbor a F-35 prevăzute pentru săptămâna viitoare la salonul aeronautic Paris — Le Bourget, a afirmat luni pentru AFP căpitanul Mark Graff, un purtător de cuvânt al US Air Force.

Avioanele F-35 care vor putea fi văzute acolo țin de baza aeriană Hill, din Utah, care nu este afectată de restricția zborurilor, a precizat acesta.

Avionul, fabricat de Lockheed Martin, este în colimatorul lui Donald Trump, care îl găsește prea costisitor și care a lăsat să planeze amenințarea de a reduce comenzile preconizate, în favoarea F/A-18 Super Hornet al Boeing.

Baza aeriană Luke este cel mai mare centru de formare a piloților de F-35A (versiune aterizare și decolare clasice). Aici se antrenează piloții americani, dar și piloți din alte țări participante la programul F-35.

F-35 este programul de înarmare cel mai scump din istoria militară, cu un cost estimat de 400 miliarde de dolari pentru Pentagon.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria