Ciucă: Suntem într-o fază avansată cu implementarea Grupului de Luptă NATO, condus de Franţa, din România

Ciucă: Suntem într-o fază avansată cu implementarea Grupului de Luptă NATO, condus de Franţa, din România

„Sunt foarte bucuros să fiu astăzi la baza militară Mihail Kogălniceanu, un punct foarte important de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO”, a spus premierul, arătând că „noile realităţi în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic Aliat, determinate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, au condus la adoptarea unui Nou Concept Strategic al Alianţei, la Summit-ul de la Madrid” care a recunoscut regiunea în care se află ţara noastră „ca fiind de importanţă strategică”.

„Această decizie a fost susţinută, cu argumente solide, atât de preşedintele României cât şi de preşedintele SUA. Abordarea unitară a Flancului Estic este cea mai eficientă modalitate de a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO, iar Summit-ul de la Madrid a marcat naşterea unei noi etape de descurajare şi apărare colectivă”, a mai spus Ciucă.
Premierul a mai arătat că, „după 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic SUA-România, preşedintele Biden a reiterat la Madrid angajamentul ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre, anunţând acţiuni suplimentare pentru întărirea descurajării şi apărării NATO, contribuţii care sunt de o importanţă capitală. Preşedintele Biden a reiterat angajamentul SUA faţă de România. Acestea sunt dovezi reale ale angajamentului SUA faţă de securitatea flancului estic al NATO”.
„Vreau să vă mulţumesc tuturor, bărbaţi şi femei în uniformă, dislocaţi în România, pentru efortul dumneavoastră şi pentru contribuţia la securitatea noastră. Mulţumesc, de asemenea, familiilor dumneavoastră. Ele sunt adevăraţi stâlpi de susţinere atunci când sunteţi departe de casă.
Divizia 101 Aeropurtată, o unitate cu renume, de elită, are misiunea de a consolida flancul estic al NATO. Dragi militari ai Diviziei 101 Aeropurtată, vă mulţumesc că sunteţi aici şi sunt convins că, alături de militarii români şi de cei al forţelor aliate dislocate aici, vă veţi îndeplini misiunea. Prezenţa dumneavoastră este foarte binevenită. Împreună suntem mai puternici”, a mai spus Ciucă, adresându-se militarilor.
Premierul a mai anunţat că, „pentru a ne adapta mai bine la această nouă paradigmă de Securitate, suntem într-o fază avansată cu implementarea Grupului de Luptă Multinaţional, condus de Franţa, cu participarea militarilor din Belgia şi Ţările de jos. Acesta va fi ridicat la nivel de brigadă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria