Colaborarea companiilor de petrol şi gaze din Rusia cu cele străine nu este afectată de sancţiuni

Colaborarea companiilor de petrol şi gaze din Rusia cu cele străine nu este afectată de sancţiuni

Marile companii de petrol şi gaze din Rusia colaborează ca de obicei cu cele străine, în pofida sancţiunilor impuse Moscovei din cauza crizei din Ucraina, în timp ce proiectul gazoductului South Stream continuă, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Alexander Novak, citat de Reuters.

Colaborarea companiilor de petrol şi gaze din Rusia cu cele străine nu este afectată de sancţiuni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu există niciun sens în spatele discuţiilor privind ruperea relaţiilor. Companiile îşi exprimă dorinţa de a investi în Rusia", a a răspuns Novak, întrebat dacă sancţiunile au avut un impact negativ asupra cooperării în sectorul energiei.

Rusia a semnat acorduri cu marile companii internaţionale pentru dezvoltarea resurselor energetice ale ţării.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, are înţelegeri cu ExxonMobil, Eni şi Statoil, iar cel mai mare acţionar al companiei, după statul rus, este producătorul britanic de petrol BP.

Şeful BP, Bob Dudley, a declarat în aceastã sãptãmână că sancţiunile impuse de SUA şi UE Moscovei nu au afectat afacerile companiei în Rusia.

Directorul executiv al Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, s-a întâlnit vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a discuta pe tema extinderii facilităţilor de lichefiere a gazului natural pe care compania le deţine în Rusia în parteneriat cu Gazprom.

Putin i-a promis lui Van Beurden sprijin pentru dezvoltarea afacerilor.

Ministrul Energiei a declarat, de asemenea, că gazoducutul South Stream, care ar trebui să livreze gaze naturale în sudul Europei tranzitând Marea Neagră, pentru a evita Ucraina, va fi construit.

"Proiectul este dezvoltat în baza acordurilor dintre ţări. Conform legislaţiei internaţionale, aceste acorduri nu pot fi suspendate. Am avut consultări cu Comisia Europeană în privinţa South Stream", a spus el.

Proiectul a fost pus sub semnul întrebării după ce anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia a atras sancţiuni din partea UE şi Statelor Unite.

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a declarat că procesul UE de aprobare a South Stream a fost suspendat.

South Stream ar trebui să transporte anual peste 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către Europa, acoperind circa 15% din necesarul pieţei europene.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!