Comisarul-șef Mihai Axente din IGPR și șeful Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, reținuți de DNA

Comisarul-șef Mihai Axente din IGPR și șeful Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, reținuți de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Iași au dispus, vineri, reținerea pentru 24 de ore a șefului Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipale Vaslui, Iulian Munteanu, și a comisarului-șef de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) - Direcția Rutieră, Mihai Axente, se arată într-un comunicat de presă difuzat sâmbătă de DNA.

Potrivit sursei citate, Iulian Munteanu este acuzat de săvârșirea a 3 infracțiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), 2 infracțiuni de trafic de influență, 2 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracțiuni instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 2 infracțiuni instigare la fals intelectual, 3 infracțiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Comisarul-șef de poliție din cadrul IGPR — Direcția Rutieră, Mihai Axente, a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Procurorii au dispus, de asemenea, punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând tot de vineri, față de Ioan Vîrlan, șeful Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de județ), pentru săvârșirea a trei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals intelectual.

În aceeași cauză, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de subcomisarul de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, Augustin Brat, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"În perioada 2013 până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuții privind coordonarea și controlul activității de constatare și sancționare a abaterilor contravenționale de către angajații acestei unități. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni", se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată precizează că, în unele situații, Iulian Munteanu "a pretins de la conducătorii auto favorizați, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model) și, totodată, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii".

"De asemenea, la data de 11.06.2015, inculpatul Munteanu Iulian, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană. La data de 30.12.2014, inculpatul Munteanu Iulian l-a determinat pe șeful unei instituții să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștințe", susțin procurorii DNA.

Totodată, comunicatul de sâmbătă al DNA adaugă că, în cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a unui autovehicul și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, Iulian Munteanu "a pretins pentru sine materiale de construcție".

"De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș, să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte. La data de 06.02.2015, a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofițerului. La data de 04.09.2015, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare", relevă DNA.

Aceeași sursă arată că, în calitate de comisar-șef de poliție în cadrul I.G.P.R., Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, subcomisar, șef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, "produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și ca să nu aplice eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie — 20 aprilie 2015".

"Inculpatul Vîrlan Ioan, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de șef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment. La data de 08.10.2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului. La data de 07.09.2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu — respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană", precizează comunicatul DNA.

Procurorii mai susțin că Augustin Nicolae Brat , subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă un agent de poliție care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea — amendă între 340 lei și 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă — pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

Sâmbătă, Iulian Munteanu și Mihai Axente urmează a fi prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reprezentanții DNA au precizat că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune

2 VIDEO Primul atac cu roi de drone al ucrainenilor a dat „daună totală” rușilor

3 Hărțile arată că asistăm la a doua invazie a Ucrainei! / Rusia a masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul

4 Un articol care chiar merită citit...

5 VIDEO „Cine? Cine e Florin Barbu?” / Rareș Bogdan, declarația zilei