Comisia Europeană lansează un ''proces de reflecţie'' cu privire la statul de drept în UE şi o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei

Comisia Europeană lansează un ''proces de reflecţie'' cu privire la statul de drept în UE şi o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei

Comisia Europeană lansează un "proces de reflecţie" cu privire la statul de drept în Uniunea Europeană şi posibilele modalităţi de acţiune pe viitor, informează miercuri un comunicat al executivului UE. Comisia anunţă cu acelaşi prilej lansarea unei noi proceduri de infringement împotriva Poloniei în legătură cu situaţia judecătorilor.

O comunicare prezentată miercuri în Colegiul comisarilor trece în revistă instrumentele disponibile pentru monitorizarea, evaluarea şi apărarea statului de drept în Uniunea Europeană, examinând totodată experienţa ultimilor ani, pentru a putea iniţia o dezbatere europeană mai amplă consacrată întăririi pe mai departe a statului de drept.

"Capacitatea Uniunii de a respecta statul de drept este esenţială, acum mai mult decât oricând. În primul rând, pentru că este vorba despre valorile noastre fundamentale, despre cine suntem. În al doilea rând, deoarece funcţionarea UE în ansamblul său depinde de respectarea statului de drept în toate statele membre. Acum a venit momentul să reflectăm, împreună cu toate instituţiile, cu toate statele membre şi cu diferite autorităţi şi părţi interesate, la modalităţile de apărare şi de consolidare a statului de drept în Uniune", a declarat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, după reuniunea Colegiului Comisarilor, care a luat în discuţie situaţia statului de drept în blocul comunitar.

Experienţa trecutului arată în special necesitatea unei mai bune promovări a statului de drept, a prevenirii din timp a riscurilor sau încălcărilor statului de drept şi a unui răspuns eficace, atunci când apar astfel de probleme în Uniune, notează comunicatul Comisiei.

Comisia invită Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul şi statele membre, precum şi părţile interesate relevante, inclusiv reţelele judiciare şi societatea civilă, să participe la acest proces de reflecţie şi la dezbaterea în curs şi să contribuie cu idei concrete privind modul în care setul de instrumente pentru asigurarea respectării statului de drept ar putea fi îmbunătăţit în viitor. Comisia va reveni asupra acestei chestiuni, cu propriile concluzii şi propuneri, în iunie 2019.

Comisia Europeană a hotărât de asemenea miercuri înregistrarea unei Iniţiative a cetăţenilor europeni, intitulate "Respect pentru statul de drept în Uniunea Europeană", ce coincide cu lansarea actualului proces de reflecţie şi al cărei scop este de a crea un mecanism obiectiv şi imparţial de evaluare pentru a verifica aplicarea valorilor Uniunii Europene de toate statele membre.

Executivul UE nu a analizat în actuala etapă substanţa acestei iniţiative, ci doar admisibilitatea sa legală şi a decis înregistrarea ei, care va avea loc la 8 aprilie şi trebuie urmată de un proces de strângere de semnături care va dura un an, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, CE anunţă lansarea unei proceduri de infringement împotriva Poloniei în legătură cu noul regim disciplinar al judecătorilor, cu scopul de a-i proteja de control politic. Guvernul de la Varşovia dispune de două luni pentru a răspunde.

Potrivit CE, noul regim disciplinar subminează independenţa judecătorilor din Polonia, pentru că nu oferă garanţiile necesare protejării acestora de control politic, aşa cum solicită Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

În decembrie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, după ce la 2 iulie Comisia Europeană lansase o primă procedură de infringement împotriva Poloniei în legătură cu sistemul său judiciar, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei acestui sistem, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor. Executivul comunitar a afirmat atunci că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este "incompatibilă cu dreptul Uniunii".

Statul de drept este una dintre valorile comune pe care se întemeiază Uniunea Europeană, asumată de toate statele membre şi consacrată la articolul 2 din Tratatul privind UE. Statul de drept reprezintă un element esenţial pentru funcţionarea UE în ansamblul său, de exemplu în ceea ce priveşte piaţa internă, cooperarea în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne şi asigurarea faptului că judecătorii naţionali care sunt şi "judecători ai UE" îşi pot îndeplini rolul în asigurarea aplicării dreptului UE şi pot interacţiona în mod corespunzător cu Curtea de Justiţie a UE în contextul procedurilor de pronunţare a unor hotărâri preliminare.

Comisia Europeană, împreună cu alte instituţii şi cu statele membre, sunt, în temeiul tratatelor, responsabile pentru garantarea statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii şi de asigurarea faptului că legislaţia, valorile şi principiile UE sunt respectate.

Printre instrumentele de care dispune Comisia pentru a monitoriza, a evalua şi a răspunde chestiunilor legate de statul de drept în statele membre se numără procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, semestrul european, tabloul de bord privind justiţia în UE sau mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV). Un nou cadru pentru abordarea ameninţărilor sistemice la adresa statului de drept în toate statele membre ale UE, adoptat la 11 martie 2014, dă posibilitatea iniţierii unui dialog în mai multe etape cu statul membru în cauză pentru a preveni derapajele. Instrumentul cel mai emblematic, însă excepţional, pentru apărarea statului de drept este procedura prevăzută la articolul 7 din TUE, care îi permite UE să acţioneze în cazul unei încălcări grave a statului de drept într-un stat membru. Procedura prevăzută la articolul 7 din TUE a fost declanşată în două cazuri până acum: în decembrie 2017, în cazul Poloniei (de către Comisie), şi în septembrie 2018, în cazul Ungariei (de către Parlamentul European).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa