Comisia Europeană propune scutirea de vize a cetățenilor turci

Comisia Europeană propune scutirea de vize a cetățenilor turci

Comisia Europeană a propus miercuri scutirea de vize a turcilor care efectuează călătorii de scurtă durată în spațiul Schengen, în anumite condiții, în cadrul unui acord perfectat la 18 martie între UE și Turcia privind gestiunea crizei migranților, relatează AFP, Reuters și DPA.

Într-o postare pe Twitter, comisarul european Margrethe Vestager a publicat o fotografie care afișează documentul prin care executivul european oficializează măsura, foarte așteptată de guvernul turc.

Dintre cele 72 de criterii care trebuie îndeplinite pentru a face măsura posibilă, Ankara mai are încă cinci de îndeplinit 'până la finalul lui iunie', a explicat apoi într-o conferință de presă prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Guvernul turc a sporit presiunea în ultimele săptămâni, amenințând că nu va mai aplica partea sa din acordul privind migrația de la 18 martie dacă 'promisiunea' europeană privind scutirea de vize nu este respectată.

Acest acord controversat prevede că toți migranții noi care ajung pe insulele grecești sunt retrimiși în Turcia, inclusiv solicitanții de azil.

Potrivit lui Frans Timmermans, acordul 'a dat în mod clar rezultate', întrucât acum 'mai puțin de 100 de oameni ajung zilnic în insulele grecești, în loc de mii în toamnă'.

Printre criteriile care trebuie încă îndeplinite, prim-vicepreședintele Comisiei a menționat ameliorarea luptei autorităților turce împotriva corupției, negocierea unui acord cadru cu Europol sau o revizuire a legislației țării privind terorismul.

Timmermans a mai precizat că de asemenea Comisia propune amendarea legislației din domeniu privind scutirea de vize pentru a include un mecanism care le-ar permite guvernelor să suspende rapid acest drept în caz de probleme. Mecanismul a fost propus săptămâna trecută de Franța și Germania, îngrijorate că 79 de milioane de turci vor avea acces la vize de scurt sejur.

Totuși, menționează Reuters, puțini vor fi turcii care vor putea călători încă din iulie în UE fără viză, întrucât scutirea îi privește pe cetățenii cu pașapoarte biometrice, iar Turcia nu eliberează în prezent astfel de documente.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor