Conflictul din Afganistan a provocat strămutarea a peste 426.500 de oameni în 2019

Conflictul din Afganistan a provocat strămutarea a peste 426.500 de oameni în 2019

Conflictul în curs de desfăşurare în Afganistan a dus la strămutarea în 2019 a peste 426.500 de oameni în 32 dintre cele 34 de provincii ale ţării aflate în război, potrivit Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), informează luni dpa.

Mai mult de 177.500 de oameni strămutaţi pe plan intern şi-au abandonat casele în patru provincii din nord-estul Afganistanului.

Militanţii talibani şi-au amplificat operaţiunile în provinciile din nord-estul Afganistanului în 2019, ucigând sau rănind mii de militari afgani.

Provinciile din estul Afganistanului numără în jur de 74.000 de strămutaţi, potrivit datelor OCHA. Aceste provincii au fost una dintre principalele zone de luptă între combatanţii grupării Stat Islamic (SI), militanţii talibani şi forţele de securitate afgane.

Numărul total de persoane strămutate a fost în 2018 în Afganistan de circa 385.000.

Luptele în această ţară s-au înteţit în 2019, în timpul negocierilor dintre SUA şi militanţii islamişti talibani pe marginea unei soluţii politice la conflict. Potrivit experţilor, ambele părţi au încercat să-şi consolideze poziţiile de negociere prin succese militare.

Potrivit OCHA, 9,4 milioane de oameni au fost identificaţi ca având nevoie de asistenţă umanitară şi de protecţie în Afganistan în 2020, din cauza conflictului şi dezastrelor naturale.

Potrivit OCHA, partenerii umanitari caută de urgenţă pentru acest an 733 de milioane de dolari americani în ajutoare pentru 7,1 milioane de oameni. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii