Consilierul pentru securitate al președintelui Trump promite răspunsuri mai dure pentru talibani și Rusia

Consilierul pentru securitate al președintelui Trump promite răspunsuri mai dure pentru talibani și Rusia

H. R. McMaster, consilier pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, s-a întâlnit duminică la Kabul cu înalți oficiali afgani, transmite Reuters.

Prima vizită în Afganistan a unui înalt oficial al noii echipe de la Casa Albă a fost un prilej pentru declarații în emisiunea "This Week" (Săptămâna aceasta) a televiziunii ABC, unde McMaster s-a referit și la relațiile cu Rusia.

În privința Afganistanului, unde Statele Unite au lansat joi super-bomba convențională de 10 tone GBU-43, cunoscută ca "mama tuturor bombelor", McMaster a afirmat că Washingtonul are în continuare în vedere și răspunsuri diplomatice și economice, pe lângă cele militare împotriva talibanilor. SUA au acum un partener de mai mare încredere în Afganistan, dar în același timp și-au redus intensitatea și amploarea eforturilor, iar "inamicii noștri au simțit asta și și-au sporit eforturile", a arătat consilierul. "Este timpul să răspundem, alături de partenerii noștri afgani", a arătat el.

McMaster a mai declarat televiziunii ABC, preluate de Reuters, că este timpul pentru discuții dure cu Rusia, în privința sprijinului acordat de Moscova regimului "oribil" de la Damasc, precum și a acțiunilor "subversive" în Europa. În Siria, Statele Unite au ripostat deja cu tiruri de rachete asupra unei baze aeriene, după ce au acuzat aviația militară siriană de lansarea unor arme chimice asupra populației civile.

Agenda consilierului prezidențial american la Kabul a cuprins, potrivit DPA, întâlniri cu președintele afgan Ashraf Ghani, cu consilierul pentru securitate națională Hanif Atmar și cu alți oficiali. Ambasada SUA în Afganistan a comunicat că discuțiile au vizat "eforturile comune de a combat grupările teroriste", iar un mesaj pe Twitter al președinției afgane a adăugat pe lista de subiecte — după relațiile bilaterale, securitate și combaterea terorismului — și reformele și dezvoltarea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

5 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI