Coreea de Nord: Kim Jong-Un îşi exprimă ''tristeţea'' după moartea a 32 de turişti chinezi

Coreea de Nord: Kim Jong-Un îşi exprimă ''tristeţea'' după moartea a 32 de turişti chinezi

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi-a exprimat ''tristeţea amară'' după moartea a zeci de turişti chinezi în Coreea de Nord, după ce autocarul în care se aflau a căzut de pe un pod, relatează AFP.

32 de turişti chinezi şi patru angajaţi nord-coreeni au murit în tragedia care s-a produs duminică la sud de Phenian, potrivit unor oficiali chinezi. Alţi doi cetăţeni chinezi au fost răniţi.

Agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA a relatat marţi că Kim Jong-Un s-a întâlnit personal cu ambasadorul Chinei la Phenian, după care s-a deplasat la spitalul unde au fost internaţi răniţii. Media oficiale nord-coreene, strict controlate, transmit extrem de rar informaţii negative, comentează AFP.

Rodong Sinmun, ziarul partidului unic aflat la putere, a publicat evenimentul pe prima pagină, inclusiv fotografii cu Kim îmbrăcat în alb alături de supravieţuitori.

Acest tip de acoperire mediatică este rar întâlnită în Coreea de Nord, unde presa obişnuieşte să îl arate pe lider în timp ce prezidează ceremonii oficiale sau vizitează uzine sau unităţi militare.

"Acest accident subit şi neaşteptat i-a produs o tristeţe amară", a relatat KCNA.

"Nu şi-a putut stăpâni durerea gândindu-se la familiile în doliu care i-au pierdut pe cei dragi", a adăugat agenţia.

Poporul nord-coreean "consideră acest accident tragic ca fiind propria sa dramă", a mai relatat KCNA.

Acest comentarii sunt o dovadă a importanţei Chinei şi a turismului său pentru economia Coreii de Nord. Beijingul este singurul aliat important al Phenianului, fiindu-i partener diplomatic şi susţinător economic.

Relaţiile bilaterale, dezvoltate în timpul Războiului din Coreea (1950-1953), au fost umbrite în ultimii ani, Beijingul arătându-se tot mai nemulţumit de ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Totuşi, relaţiile s-au îmbunătăţit odată cu procesul de dezgheţare diplomatică în desfăşurare în peninsulă. Kim Jong-Un a efectuat de altfel luna trecută o vizită în China, prima deplasare în străinătate în calitate de lider. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa