Coronavirus: Alegerile primare democrate în statul american New York ar putea să aibă loc în cele din urmă

Coronavirus: Alegerile primare democrate în statul american New York ar putea să aibă loc în cele din urmă

Un judecător federal din Manhattan a invalidat marţi anularea alegerilor primare prezidenţiale democrate în statul New York, decisă unilateral de biroul electoral, care ar putea totuşi să conteste hotărârea judecătorească, potrivit AFP.

Susţinut de Partidul Democrat, biroul electoral al acestui stat american a preferat să anuleze scrutinul din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi pentru că Joe Biden avea deja câştig de cauză.

Dar unul dintre candidaţi, Andrew Yang, care a abandonat în 11 februarie cursa electoral în cadrul alegerilor primare democrate, a contestat această anulare pe care o considera arbitrară şi neconformă principiilor democratice.

Principalul concurent al lui Joe Biden, Bernie Sanders, a calificat şi el această anulare drept "scandaloasă" şi "lovitură dată democraţiei americane".

Deşi a abandonat la rândul său campania electorală, în 13 aprilie, el ceruse simpatizanţilor săi să voteze pentru el în cursul ultimelor alegeri primare democrate pentru a putea avea greutate în dezbaterile din cadrul partidului şi a influenţa programul lui Joe Biden.

Potrivit deciziei, judecătoarea Analisa Torres a relevat că New Yorkul este singurul stat printre cele mai grav afectate de pandemie care şi-a anulat alegerile primare.

Magistratul a subliniat de asemenea că alegerile primare democrate erau prevăzute în continuare în acea zi în statul New York pentru scrutinele legislative local şi naţional, ceea ce fragilizează argumentul legat de pandemie.

În fine, ea a apreciat că există "un interes public semnificativ pentru a permite ca aceste alegeri să se desfăşoare cu toţi candidaţii".

Toţi candidaţii înscrişi la alegerile primare democrate din New York sunt deci autorizaţi să participe, inclusiv Elizabeth Warren şi Michael Bloomberg.

"Avocaţii biroului electoral studiază decizia şi posibilităţile" care li se oferă, inclusiv un apel, a indicat marţi biroul într-o declaraţie pentru AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale