Coronavirus: Belgia exclude orice relaxare a restricţiilor în următoarea lună

Coronavirus: Belgia exclude orice relaxare a restricţiilor în următoarea lună

Guvernul belgian a exclus luni orice relaxare a restricţiilor anti-COVID-19 în următoarea lună, de teama propagării noilor variante ale coronavirusului, în special a variantei britanice, transmite AFP.

''Trebuie să rămânem foarte prudenţi pentru a evita un al treilea val'', a declarat premierul belgian Alexander De Croo într-o conferinţă de presă desfăşurată luni dimineaţă. De Croo s-a exprimat în condiţiile multiplicării apelurilor, inclusiv în rândul propriei majorităţi, pentru a da perspective pentru redeschiderea HoReCa şi domeniului spectacolelor, private de orice activitate de aproape patru luni.

La rândul lor, virusologii belgieni au explicat că prudenţa este justificată mai ales prin incertitudinea cu privire la contagiozitatea noilor variante în circulaţie.

''Evoluţia lor încă nu este total previzibilă, sunt săptămâni, o lună, o lună şi jumătate care ne vor permite'' să o măsurăm mai bine, a afirmat unul dintre virusologi, Yves Van Laethem, care a calificat situaţia belgiană drept ''precară''. El a precizat că varianta britanică reprezintă circa '37-40%' din noile infecţii recenzate în Belgia, unde circulă de asemenea şi alte două variante, cea sud-africană şi cea braziliană.

Pandemia de COVID-19 a cauzat aproape 22.000 de decese în Belgia, făcând din aceasta una dintre cele mai afectate ţări din Europa, pe fondul campaniei de vaccinare lente (4,4% dintre persoanele de peste 18 ani au primit până acum o primă doză şi 2,9% ambele doze).

Restricţiile actuale, în vigoare până la 1 aprilie, includ o interdicţie de călătorie în străinătate cu excepţia motivelor esenţiale (lucrătorii transfrontalieri nu sunt vizaţi). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale