Coronavirus: China nu doreşte o anchetă internaţională înainte de ''victoria finală'' asupra virusului

Coronavirus: China nu doreşte o anchetă internaţională înainte de ''victoria finală'' asupra virusului

China refuză o anchetă internaţională cu privire la originea noului coronavirus atât timp cât pandemia şi acuzaţiile americane vizând Beijingul continuă să se propage, a declarat miercuri ambasadorul chinez pe lângă instituţiile Naţiunilor Unite de la Geneva, Chen Xu, citat de AFP.

"Prioritatea principală este de a ne concentra asupra luptei împotriva pandemiei până la victoria finală. Nu avem timp de pierdut pentru că trebuie să salvăm vieţi", a declarat Chen Xu în cursul unei videoconferinţe de presă.

Întrebat despre invitaţia aşteptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a trimite experţi la Wuhan, locul de origine al pandemiei, Chen a apreciat că, în prezent, contextul diplomatic nu permite să i se dea curs, denunţând declaraţii ale liderilor americani potrivit cărora virusul s-a propagat de la un laborator de cercetare virusologic din Wuhan.

"Nu putem tolera ca acest gen de virus politic să se propage liber, în timp ce toate eforturile trebuie depuse pentru lupta împotriva adevăratului virus", a spus el.

"Nu suntem alergici în principiu la nicio formă de anchetă sau evaluare" pentru că acestea permit "pregătirea urgenţelor sanitare viitoare", dar "nu avem timp de pierdut pentru că trebuie să salvăm vieţi", a insistat diplomatul chinez.

"Cât despre a şti dacă şi cum poate avea loc o invitaţie către OMS, noi trebuie pentru moment pe de o parte să definim priorităţile urgente, iar pe de altă parte avem nevoie de o atmosferă bună", a adăugat el.

Diplomatul chinez i-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump şi pe secretarul său de stat Milke Pompeo, care afirmă că deţin probe că noul coronavirus provine dintr-un laborator de cercetare virusologic din Wuhan, că "pun în dificultate lupta împotriva pandemiei", încercând să deturneze atenţia de la propria lor responsabilitate în propagarea virusului în SUA.

Cerându-i-se să dezmintă acuzaţiile americane, Chen a declarat doar că nu este în poziţia de a se pronunţa, notează AFP. "Dacă preşedintele Trump şi Pompeo au probe, să le prezinte lumii întregi mai degrabă decât să arate cu degetul. Oamenii de ştiinţă sunt cei care pot răspunde la aceste întrebări", a apreciat reprezentantul Beijingului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante