Coronavirus: Rusia cere Uniunii Europene să înregistreze vaccinul Sputnik V

Coronavirus: Rusia cere Uniunii Europene să înregistreze vaccinul Sputnik V

Autorităţile ruse au cerut Uniunii Europene (UE) înregistrarea vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik V şi speră ca procesul de revizuire să înceapă în februarie, a anunţat miercuri Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), relatează EFE.

FIDR a anunţat că experţi ai Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au avut o consultare ştiinţifică cu echipa care a dezvoltat vaccinul Sputnik V la care au participat peste 20 de experţi şi specialişti.

"Recomandările în baza dezbaterii vor fi trimise dezvoltatorilor vaccinului Sputnik V în următoarele 7 sau 10 zile", a informat FIDR.

Până în prezent, vaccinul Sputnik V a fost autorizat în Rusia, Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay şi Turkmenistan.

FIDR a informat de asemenea că, vineri 22 ianuarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va demara procedurile pentru prezentarea preliminară a solicitării de autorizare a vaccinului Sputnik V.

Rusia, unde campania masivă de vaccinare cu Sputnik V a început săptămâna aceasta, speră să vaccineze 70 de milioane de persoane până la jumătatea acestui an, potrivit ministrului rus al industriei şi comerţului, Denis Manturov.


Foto: (c) ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN POOL / EPA


Ministrul a reamintit că în februarie va începe producţia masivă a vaccinului EpiVacCorona, dezvoltat de centrul de cercetare din Siberia Vektor. "Acest lucru va spori capacităţile de vaccinare", a subliniat Denis Manturov.

La rândul său, ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murashko, a declarat că, pentru "a obţine o imunitate colectivă, este necesar să se vaccineze 60% din populaţia adultă, altfel spus 68,6 milioane de persoane".

"Preconizăm să atingem această cifră în actualul semestru", a precizat el.

Potrivit datelor centrului operativ de combatere coronavirusului, Rusia a înregistrat în total 3.633.952 de cazuri de COVID-19, dintre care 21.152 în ultimele 24 de ore.

Aceste date situează Rusia pe locul patru mondial al contagierilor, după SUA, India şi Brazilia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...