Coronavirus: Rusia nu va amâna reîntoarcerea pe Terra a echipajului de pe ISS, prevăzută pentru aprilie

Coronavirus: Rusia nu va amâna reîntoarcerea pe Terra a echipajului de pe ISS, prevăzută pentru aprilie

Agenţia spaţială rusă Roscosmos nu va amâna reîntoarcerea pe Terra a echipajului de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), prevăzută pentru luna aprilie, ca urmare a ameninţării pandemiei de COVID-19, relatează joi EFE.

"Roscosmos nu consideră necesar să amâne reîntoarcerea membrilor expediţiei 62 pe Terra", a declarat într-o conversaţie telefonică un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale ruse.

Kazahstan a impus o serie de restricţii legate de carantină pentru a frâna răspândirea noului coronavirus, iar majoritatea aterizărilor navelor spaţiale ruse au loc pe cosmodromul Baikonur, din stepa kazahă.

"Roscosmos discută cu colegii kazahi şi studiază variante pentru a soluţiona aceste probleme", au precizat reprezentaţii agenţiei.

Reîntoarcerea echipajului Expediţiei 62 de pe ISS este prevăzută pentru 17 aprilie. Aterizarea capsulei spaţiale trebuie asistată de specialişti ruşi, ceea ce ar putea fi o problemă în urma măsurilor aplicate atât de Kazahstan, cât şi de Rusia în actuala criză a coronavirusului.

În prezent, pe ISS se află cosmonautul rus Oleg Skripochka şi astronauţii agenţiei spaţiale americane NASA Andrew Morgan şi Jessica Meir.

Este prevăzut ca pe 9 aprilie să fie trimisă pe ISS următoarea expediţie compusă din cosmonauţii Anatoli Invanishin şi Ivan Vagner şi astronautul NASA Chrisr Cassidy, urmând ca apoi actualii ocupanţi ai staţiei orbitale să revină pe Terra.

Echipajul capsulei Soyuz MS-17, care va pleca spre ISS pe 9 aprilie, a fost supus unor controale stricte la sosirea pe cosmodromul Baikonur, unde au fost restricţionate toate reuniunile importante, inclusiv ceremonia tradiţională.

Directorul Centrului de Instruire pentru Cosmonauţi, Pavel Vlasov, a subliniat că membrii echipajului au fost nevoiţi să renunţe la unele tradiţii, prealabile lansării capsulelor Soyuz, ca urmare a măsurilor implementate în vederea stopării răspândirii noului tip de coronavirus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...