Creștere puternică a numărului de acte teroriste în 2016 și previziuni sumbre pentru 2017 (studiu Aon)

Creștere puternică a numărului de acte teroriste în 2016 și previziuni sumbre pentru 2017 (studiu Aon)

Numărul de atacuri teroriste pe plan global a crescut cu 14% în 2016 în raport cu 2015, iar în ceea ce privește țările occidentale - cu 175%, arată un studiu al companiei internaționale de asigurări Aon, dat publicității joi, informează AFP.

Anul trecut au avut loc 4.151 de atacuri teroriste în lume, comparativ cu 3.633 câte au fost în 2015, potrivit unei numărători efectuate de experți ai Aon. În țările occidentale, acest număr a crescut de la 35 în 2015 la 96 în 2016, precizează compania, care publică joi harta sa de riscuri politice, terorism și violență politică pentru 2017.

În pofida acestei puternice majorări a numărului de acte teroriste în țările occidentale, ele reprezintă, cu toate acestea, doar 3% din violența teroristă la nivel mondial, precizează experții Aon, care și-au elaborat harta în colaborare cu specialiști ai cabinetului Roubini Global Economics și Risk Advisory Group.

Această hartă (disponibilă la adresa https://www.riskmaps.aon.co.uk ) ilustrează o creștere previzibilă în 2017 a acestor riscuri, cu 17 țări clasate la cel mai ridicat nivel. Pentru al doilea an consecutiv, mai multe țări au urcat pe scara riscurilor (19) decât au coborât (11).

'Previziunile nu sunt roze pentru 2017', mărturisește pentru AFP directorul departamentului pentru riscuri politice al Aon France, Louis Bollaert. 'Nu vedem într-adevăr niciun motiv pentru ca situația să se amelioreze. Efectul cumulat al riscurilor politice, economice și teroriste creează un climat extrem de nesigur', afirmă Bollaert.

În comunicatul ce însoțește difuzarea hărții pentru 2017, Aon estimează că 'este puțin probabil ca riscurile de violență politică să descrească în 2017'. 'Pierderile teritoriale ale grupării Statul Islamic în Irak și Siria vor duce probabil la dispersarea rețelei jihadiste, ceea ce va duce la rândul său la riscuri serioase pentru zeci de țări din regiune și dincolo de ea, în special în Europa și Asia', se spune în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…