Creșterea criminalității în 2015 în SUA

Creșterea criminalității în 2015 în SUA

Criminalitatea violentă a crescut în 2015 în SUA, a anunțat luni poliția federală FBI, o deteriorare care era de așteptat să fie exploatată de Donald Trump în prima sa dezbatere televizată cu Hillary Clinton.

FBI a contabilizat anul trecut 1.197.704 infracțiuni penale comise cu violență, adică o creștere de 3,9% în raport cu 2014. Numărul omuciderilor voluntare au crescut cu aproape 11%, armele de foc fiind implicate în mai mult de două cazuri din trei, potrivit acestui raport anual.

Acest derapaj în 2015 se explică în principal printr-o agravare a situației în șapte metropole: Chicago, Baltimore, Houston, Milwaukee, Philadelphia, Kansas City și Washington.

Publicarea acestui raport intervine după ce un individ a deschis focul luni dimineață în fața unui centru comercial la Houston, în Texas, rănind nouă persoane, înainte de a fi ucis de forțele de ordine. Trăgătorul a fost identificat ca fiind un avocat în conflict cu cabinetul la care era angajat. Victimele sale au fost spitalizate, una dintre ele fiind în stare critică.

Un alt trăgător a făcut cinci morți vineri la Burlington, un orășel în nord-vestul țării, înainte de a fi arestat.

Recrudescența infracțiunilor violente în SUA se înscrie totuși într-o tendință de scădere a criminalității după o perioadă de 20 de ani în care nivelurile acestora nu mai au nimic comun cu vârfurile în materie constatate în anii 90, notează AFP.

"Numărul violurilor este mai mic decât în 2009, numărul furturilor este mai puțin ridicat decât în 2013 și agresiunile sunt mai puține decât în 2010. Aceasta este sigur", a comentat John Pfaff, un specialist în drept penal de la Universitatea Fordham.

Casa Albă a afirmat la rândul său că SUA sunt în prezent "mai sigure" decât sub cei patru predecesori ai lui Barack Obama. "Președintele crede că se poate și că trebuie făcut mai mult", a declarat luni purtătorul său de cuvânt Josh Earnest, amintind eforturile fără succes ale lui Obama în lupta împotriva proliferării armelor individuale.

În clasamentul FBI, categoria "criminalitate violentă" include omoruri, violențe care antrenează decesul, violuri, furturi însoțite de amenințări sau violențe și agresiuni cu violență prin utilizarea armelor.

Atentatele la bunuri precum spargerile (—8%), furturile simple (-2%) sunt în scădere, dar furturile de mașini au înregistrat o creștere cu 3%.

Experții explică cu greu pentru ce ritmul omuciderilor a crescut în mai multe orașe mari americane în 2015 și 2016, în special la Chicago, unde autoritățile au înregistrat deja peste 500 de omucideri de la începutul anului, adică mai mult decât în tot anul precedent. Ei afirmă că diferiți factori intervin în orașe, în special drogurile, conflictele între bande și proliferarea armelor.

Dintre cele 1.600 de omoruri suplimentare înregistrate în 2015, susține Pfaff pe Twitter, aproape jumătate s-au produs în mari orașe.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...