Creştinii din Malaezia pot folosi cuvântul ''Allah'' în publicaţii (tribunal)

Creştinii din Malaezia pot folosi cuvântul ''Allah'' în publicaţii (tribunal)

Creştinii din Malaezia, o ţară din Asia de Sud-Est cu o populaţie predominant musulmană, pot folosi cuvântul ''Allah'' în publicaţii, a decis miercuri un tribunal, anulând o interdicţie în vigoare de zeci de ani, informează AFP.

Cuvântul arab a divizat de mult comunităţile creştine şi musulmane din Malaezia, creştinii plângându-se că sunt împiedicaţi să folosească un termen care face parte şi din tradiţiile lor.

Creştinii au atribuit interzicerea utilizării cuvântului de către ne-musulmani unei derive conservatoare în ţară, în timp ce, pentru musulmani, creştinii depăşesc limitele în ceea ce priveşte aproprierea acestui termen.

Cazul asupra căruia tribunalul s-a pronunţat miercuri a început în urmă cu 13 ani, când autorităţile au confiscat publicaţii religioase în malaeziană conţinând cuvântul "Allah" de la o femeie creştină pe aeroportul din Kuala Lumpur.

Femeia, pe nume Jill Ireland Lawrence Bill, o malaeziană aparţinând unei minorităţi etnice de pe insula Borneo, a contestat ulterior în instanţă interdicţia creştinilor de a folosi cuvântul, instituită în 1986.

După numeroase întârzieri, Înalta Curte din Kuala Lumpur a decis în cele din urmă că reclamanta nu ar trebui discriminată din cauza religiei sale.

Judecătorul a mai decis că interdicţia impusă creştinilor de a folosi termenul "Allah" este "ilegală şi neconstituţională", a declarat pentru AFP avocatul reclamantei, Annou Xavier. Constituţia Malaeziei garantează libertatea religioasă.

Creştinii din Malaezia susţin că au folosit cuvântul "Allah" de secole pentru a se referi la Dumnezeu. De cealaltă parte, autorităţile malaeziene sunt de părere că utilizarea acestui cuvânt sacru în literatura ne-musulmană poate crea confuzie în rândul musulmanilor şi îi poate duce la convertire.

În 2014, Înalta Curte din Malaezia a respins o cerere din partea Bisericii Catolice pentru a putea folosi cuvântul în ediţia malaeziană a unui ziar parohial.

În ultimele decenii, Malaezia a evitat conflictele deschise între religii, însă în prezent tensiunile cresc.

În 2014, o biserică a fost atacată cu cocktailuri Molotov, iar autorităţile islamice au confiscat Biblii care conţineau cuvântul "Allah".

Un pastor creştin a fost răpit în 2017, probabil de "agenţi ai statului", potrivit unei anchete oficiale, şi nu a mai reapărut de atunci.

Mai puţin de 10% din cele 32 de milioane de locuitori ai Malaeziei sunt creştini, în timp ce 60% sunt musulmani. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...