Crețu: România are la dispoziție, pentru investiții în transport, 5,1 miliarde euro fonduri europene; această șansă trebuie folosită la maximum

Crețu: România are la dispoziție, pentru investiții în transport, 5,1 miliarde euro fonduri europene; această șansă trebuie folosită la maximum

România are la dispoziție pentru investiții în transport peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde euro din fonduri europene, a declarat comisarul european Corina Crețu, subliniind că această șansă istorică trebuie folosită la maximum.

"România are la dispoziție, în prezent, pentru investiții în transport, peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde din fonduri europene. Această șansă istorică trebuie folosită la maximum", a spus Corina Crețu, subliniind necesitatea utilizării depline a fondurilor disponibile.

Conform unui comunicat al Reprezentanței din România a Comisiei Europene, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu l-a primit miercuri, la Bruxelles, pe ministrul român al Transporturilor, Răzvan Cuc. În cadrul întâlnirii cei doi au discutat despre stadiul implementării proiectelor din domeniu, finanțate prin intermediul politicii de coeziune.

Oficial european a subliniat beneficiile aduse de fondurile europene, ce au făcut posibilă extinderea și îmbunătățirea rețelei de transport din România, precum în cazul tronsoanelor Nădlac-Lugoj și București-Constanța, parte a coridoarelor trans-europene, prin renovarea a 301 km de infrastructură, iar în cadrul rețelei rutiere TEN-T, mai mult de 2.400 km de drumuri județene au fost reabilitați.

În cadrul discuțiilor, ministrul Transporturilor a prezentat angajamentul autorităților române de a finaliza investițiile în curs de desfășurare și de a asigura începerea noilor proiecte de transport. Printre acestea au fost menționate autostrada Sibiu-Pitești, centura de sud a Bucureștiului, calea ferată Radna-Gurasada-Simeria, cât și investițiile în alte coridoare trans-europene, precum autostrada Târgu-Mureș-Iași.

De asemenea, ministrul român a expus planul autorităților naționale pentru îndeplinirea condiționalităților ex-ante.

"Condiționalitățile ex-ante pentru transport nu sunt doar niște formalități. Am salutat adoptarea Masterplanului de Transport în 2016, însă mai sunt alte acțiuni din cadrul acestui plan care încă trebuie îndeplinite, precum reforma feroviară, contractele de performanță și consolidarea capacității administrative pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și pentru Căile Ferate Române. Am mare încredere că autoritățile din România și în special Ministrul Transporturilor vor depune toate eforturile necesare în acest sens", a adăugat comisarul european.

În perioada de programare 2007-2013, aproximativ 5,1 miliarde de euro din Fondurile structurale și de investiții europene au fost alocate domeniului transporturilor din România. În perioada curentă (2014-2020), Programul Operațional pentru Infrastructură Mare beneficiază de o alocare de aproximativ 9,4 miliarde de euro din Fondul de coeziune și din Fondul european de dezvoltare regională.

AGERPRES


populare
astăzi

1 De citit ce spune omul ăsta despre legea contestată de președinte cu citate din Eminescu...

2 Grindeanu, la RTV / Ministrul Pîslaru a mers la Bruxelles şi a venit de acolo cu un „to do list”, așa avem primul pachet de măsuri fiscale

3 BREAKING Generalul Cristian Radu, prim-adjunctul lui Arafat la IGSU, a fost condamnat la închisoare 3 ani și 10 luni pentru după ce a mușamalizat un a…

4 BREAKING Mihaela Ciochină, favorită pentru a deveni președinta CCR!

5 Șapte obiceiuri de dimineață care te ajută să slăbești, recomandate de nutriționiști şi susținute de știință