Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE: Energia nucleară, esențială în mixul energetic al României. La nivelul UE, reprezintă 26% din totalul producției de energie electrică

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE: Energia nucleară, esențială în mixul energetic al României. La nivelul UE, reprezintă 26% din totalul producției de energie electrică

UE urmărește îmbunătățirea standardelor de siguranță a centralelor nucleare, inclusiv introducerea de reguli clare pentru energia electrică produsă în UE, în condițiile în care energia nucleară este esențială în mixul energetic al statelor membre, reprezentând la nivel european 26% din totalul producției de energie electrică, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, după un schimb de opinii, marți, într-o ședință comună SEDE – AFET – ITRE cu diplomatul Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Schimb de opinii astăzi într-o șecință comună SEDE – AFET – ITRE cu diplomatul Rafael Grossi, directorul Agenției…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, 16 March 2021

Comisia ITRE este responsabilă pentru energie, siguranță nucleară, dezafectarea și eliminarea deșeurilor din sectorul nuclear, precum și pentru politica de cercetare în domeniu.

„Energia nucleară este esențială în mixul energetic al mai multor state membre ale UE, inclusiv al României, reprezentând aprox. 26% din energia electrică produsă în Uniune. Cu toate acestea, în urma dezastrului de la Cernobîl și a catastrofei de la Fukushima, utilizarea energiei nucleare a devenit un subiect extrem de controversat, deși este dreptul statelor UE să aleagă dacă includ sau nu energia nucleară în mixul lor energetic, iar legislația UE își propune îmbunătățirea standardelor de siguranță a centralelor nucleare și inclusiv reguli clare pentru eliminarea deșeurilor nucleare”, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi.

Cercetarea nucleară în Europa este finanțată Euratom, care completează Programul de Cecetare, Horizon Europe. În domeniul energiei de fuziune, UE este membru fondator și principal partener financiar al ITER, un proiect internațional de cercetare și inginerie a fuziunii nucleare, care construiește în prezent cel mai mare reactor experimental de fuziune nucleară din lume în Franța.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...