Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE: Energia nucleară, esențială în mixul energetic al României. La nivelul UE, reprezintă 26% din totalul producției de energie electrică

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE: Energia nucleară, esențială în mixul energetic al României. La nivelul UE, reprezintă 26% din totalul producției de energie electrică

UE urmărește îmbunătățirea standardelor de siguranță a centralelor nucleare, inclusiv introducerea de reguli clare pentru energia electrică produsă în UE, în condițiile în care energia nucleară este esențială în mixul energetic al statelor membre, reprezentând la nivel european 26% din totalul producției de energie electrică, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, după un schimb de opinii, marți, într-o ședință comună SEDE – AFET – ITRE cu diplomatul Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Schimb de opinii astăzi într-o șecință comună SEDE – AFET – ITRE cu diplomatul Rafael Grossi, directorul Agenției…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, 16 March 2021

Comisia ITRE  este responsabilă pentru energie, siguranță nucleară, dezafectarea și eliminarea deșeurilor din sectorul nuclear, precum și pentru politica de cercetare în domeniu.

„Energia nucleară este esențială în mixul energetic al mai multor state membre ale UE, inclusiv al României, reprezentând aprox. 26% din energia electrică produsă în Uniune. Cu toate acestea, în urma dezastrului de la Cernobîl și a catastrofei de la Fukushima, utilizarea energiei nucleare a devenit un subiect extrem de controversat, deși este dreptul statelor UE să aleagă dacă includ sau nu energia nucleară în mixul lor energetic, iar legislația UE își propune îmbunătățirea standardelor de siguranță a centralelor nucleare și inclusiv reguli clare pentru eliminarea deșeurilor nucleare”, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi.

Cercetarea nucleară în Europa este finanțată Euratom, care completează Programul de Cecetare, Horizon Europe. În domeniul energiei de fuziune, UE este membru fondator și principal partener financiar al ITER, un proiect internațional de cercetare și inginerie a fuziunii nucleare, care construiește în prezent cel mai mare reactor experimental de fuziune nucleară din lume în Franța.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

2 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

3 Turnătorul Isărescu s-a pișat cu boltă pe oamenii care muncesc onest în această țară! / Băi, nenorocitule, nu îț…

4 Culisele angajării Proastei României la BNR pe un salariu net de 16.000 de lei / lunar

5 Ana Birchall: În urma deciziei de astăzi a CJUE instanțele de judecată pot anula actele Secției Speciale / Actel…