Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, va face toate demersurile ca PE să aprobe bugetul necesar Fondului European pentru Apărare

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, va face toate demersurile ca PE să aprobe bugetul necesar Fondului European pentru Apărare

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), va face toate demersurile ca Parlamentul European să sprijine aprobarea bugetului de 7,9 miliarde de euro destinat Fondului European de Apărare, potrivit unei postări pe Facebook.

„Salut acest Acord și mă bucur că am reușit să găsim consensul necesar pentru ca UE să aibă cu adevărat posibilitatea să își întărească politica în domeniul apărării comune și să dispună de cele mai bune mijloace în vederea asigurării securității cetățenilor europeni”, transmite eurodeputatul liberal, care promite, totodată, să facă „toate demersurile ca în cadrul Parlamentului European să obținem susținerea necesară pentru aprobarea bugetului necesar Fondului European pentru Apărare”.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene și negociatorii Parlamentului European au ajuns luni la un acord politic provizoriu cu privire la înființarea Fondului European de Apărare și finanțarea acestuia din bugetul multianual 2021-2027 cu 7,9 miliarde de euro.

„Fondul European de Apărare este extrem de necesar pentru că va facilita cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării comune și va asigura un nivel de securitate mai bun și mai armonizat în Uniune”, mai subliniază Cristian Bușoi.

Noul Fond va sprijini acțiunile de colaborare și cooperarea transfrontalieră în întreaga UE, în fiecare etapă a ciclului industrial legat de produsele și tehnologiile de apărare. Proiectarea programului va asigura participarea industriilor de apărare de toate dimensiunile, inclusiv a IMM-urilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, în întreaga UE, consolidând astfel și îmbunătățind lanțurile de aprovizionare și de valoare ale apărării.

Acordul provizoriu a fost realizat în cadrul Trilogului de negociere pe care Cristian Bușoi l-a avut ca președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European cu comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton și reprezentantul Președinției germane a Consiliului UE, Lutz Holländer.

De asemenea, decizia privind Fondul European de Apărare a fost posibilă după deblocarea bugetului UE la nivelul liderilor statelor membre, Ungaria și Polonia renunțând la veto. De asemenea, ea urmează primului raport anual din istorie privind domeniul apărării europene, care subliniază că UE nu deține capabilitățile militare necesare pentru a îndeplini obiectivele autonomiei sale strategice .

 

 

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...