Croația: Fostul premier Ivo Sanader, condamnat în primă instanță la patru ani și jumătate de închisoare pentru corupție

Fostul premier conservator croat Ivo Sanader, care a condus guvernul de la Zagreb între anii 2003 și 2009, a fost condamnat vineri de Tribunalul provincial din Zagreb la patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție, transmit agențiile AFP și EFE.

Sentința îl obligă pe fostul premier să restituie statului suma de 17 milioane de kuna, ce echivalează cu 2,3 milioane de euro. El a fost acuzat în acest dosar că a prejudiciat statul prin achiziția unui edificiu din Zagreb la un preț supraevaluat de către Ministerul Agriculturii, tranzacție realizată prin intermediul unei companii a fostului deputat Stjepan Fiolic, membru al formațiunii conservatoare Uniunea Democrată Croată (HDZ), condusă atunci de Sanader.

Pentru această operațiune fostul șef al executivului a primit din partea lui Fiolic suma de 17 milioane de kuna, comision recunoscut la proces de Fiolic și de ministrul de atunci al agriculturii, Petar Cobankovic.

Ivo Sanader, în vârstă de 63 de ani, va înainta recurs și a negat toate acuzațiile, susținând că Fiolic și Cobankovic au fost șantajați de justiție pentru a depune mărturie împotriva lui.

Acesta este al treilea proces în care Ivo Sanader este acuzat de corupție. După ce și-a dat demisia fără explicații în anul 2009, în anul următor a fugit din țară după ce a fost pus sub acuzare în două dosare de luare de mită în schimbul unor favoruri politice.

În anul 2011 a fost arestat în Austria și extrădat în Croația, iar în 2012 a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Dar această sentință a fost anulată pentru chestiuni de procedură de către Curtea Constituțională în anul 2015, astfel că acele două procese trebuie reluate.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

3 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

4 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

5 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic