Culise/Firea, trasă pe linie moartă în PSD. Cum şi-a executat Ciolacu rivalii din partid

Culise/Firea, trasă pe linie moartă în PSD. Cum şi-a executat Ciolacu rivalii din partid

Ca să o elimine pe Gabriela Firea din conducerea PSD, Marcel Ciolau le-a interzis liderilor de organizaţii să candideze pentru o funcţie de vicepreşedinte. Dacă va pierde şi Primăria Capitalei în faţa lui Nicuşor Dan, Gabriela Firea va rămâne doar cu un rol decorativ în partid. Astfel, Ciolacu scapă de principalul rival. Firea ar putea ajunge parlamentar, susţin surse politice pentru Adevărul .

Marcel Ciolacu îşi pegăteşte terenul pentru o domnie lungă în fruntea PSD. La Congresul din 21 martie va fi singurul candidat pentru şefia partidului, deci competiţia pentru fotoliul de preşedinte nu va avea nicio miză. Însă Ciolacu vrea să-şi asigure liniştea şi pentru viitor: a început deja să-şi tragă rivalii pe linie moartă. Principala ţintă: Gabriela Firea. Primarul Capitalei a fost eliminat printr-o decizie cu manta. În primă fază, Marcel Ciolacu i-a promis Gabrielei Firea un post de preşedinte executiv al partidului în echipa sa de conducere, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Firea, care iniţial ar fi vrut să candideze la şefia PSD, a acceptat oferta lui Marcel Ciolacu şi a anunţat public că-l va susţine la Congres. Al doilea post de preşedinte executiv urma să fie ocupat de Sorin Grindeanu. Numai că fostul premier PSD s-a răzgândit. „Şi Grindeanu a ţintit funcţia de preşedinte, dar a înţeles că nu are şanse în faţa lui Ciolacu. Prin urmare, nu s-a mulţumit să fie numărul doi în partid. Va rămâne şef la ANCOM şi va aştepta momentul potrivit să preia conducerea PSD“, explică unul dintre liderii social-democraţi.

Retragerea lui Grindeanu a provocat o nouă problemă internă pentru Ciolacu: Gabriela Firea urma să fie singurul preşedinte-executiv al partidului, decizie de neacceptat pentru baronii PSD. „Olguţa Vasilescu şi alţi lideri din ţară s-au revoltat, pentru că Firea, deşi are notorietate, nu se bucură de susţinere în partid. Pe scurt, a ieşit scandal“, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD. Prin urmare, Marcel Ciolacu a chemat-o pe Firea la partid şi i-a transmis, scurt, că în PSD nu va mai exista funcţia de preşedinte-executiv. Totuşi, ca să nu rămână pe dinafară, Ciolacu i-a promis primarului general una dintre cele cinci funcţii de prim-vicepreşedinte. „Pe Firea a deranjat-o foarte mult că a fost retrogradată. Ar fi vrut funcţia de preşedinte-executiv. Nu întâmplător a apărut în presă un sondaj în care Marcel Ciolacu avea o cotă ridicată la capitolul imagine negativă“, susţin sursele citate. Site-ul stiripesurse.ro a prezentat un sondaj realizat de CURS în care Marcel Ciolacu stătea dezastruos: 47% din respondenţi au declarat că nu-l cunosc, iar 27% avea o părere foarte proastă. Comparativ, Gabriela Firea era clasată pe locul doi după preşedintele Klaus Iohannis la capitolul „părere foarte bună“, cu 54%.

Umilită de Lia Olguţa Vasilescu

Până la urmă, Ciolacu a desfiinţat şi cele cinci funcţii de prim-vicepreşedinte. Noua organigramă a PSD va cuprinde doar funcţiile de preşedinte (Marcel Ciolacu), secretar general (Paul Stănescu) şi câteva posturi de vicepreşedinţi, numărul nefiind încă bătut în cuie. Însă Gabriela Firea nu poate ocupa nici măcar un fotoliu de vicepreşedinte, pentru că Marcel Ciolacu, pentru a diminua influenţa baronilor locali, le-a interzis liderilor de organizaţii să candideze pentru funcţii de conducere la nivel central. Va fi o singură excepţie: Marcel Ciolacu - preşedinte.

„Decizia o afectează cel mai mult pe Gabriela Firea, pentru că restul liderilor din ţară vor susţine candidaturile unor apropiaţi. Însă Firea şi-ar fi dorit funcţia pentru ea, nu pentru un om de încredere”, explică surse din partid. În plus, înfrângerea e cu atât mai dureroasă pentru Gabriela Firea cu cât marea sa rivală din partid, Lia Olguţa Vasilescu, va ocupa o funcţie de vicepreşedinte. Motivul? Oficial, Olguţa Vasilescu nu e şef de organizaţie. La Dolj, filiala e condusă de soţul său, europarlamentarul Claudiu Manda. ”Iniţial, Manda trebuie să fie unul dintre cei cinci prim-vicepreşedinţi. Acum i-a lăsat locul soţiei în fruntea partidului”, susţin sursele citate. Aşadar, Olguţa Vasilescu va fi aleasă vicepreşdinte al PSD, în timp ce Gabriela Firea, preşedintele PSD Bucureşti, cea mai importantă organizaţie din ţară, va rămâne pe dinafară.

Astfel, gruparea Manda-Olguţa Vasilescu îşi păstrează influenţa în partid, după ce a făcut jocurile în era Dragnea şi în mandatul Vioricăi Dăncilă. Europarlamentarul Claudiu Manda va coordona, împreună cu Mihai Tudose, campania PSD la alegerile locale, în timp ce Lia Olguţa Vasilescu va ocupa un fotoliu de vicepreşedinte la nivel naţional şi, pe plan local, pleacă favorită pentru Primăria Craiovei.

Citește integral pe  Adevărul



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria