CULISELE căderii nervoase a Dementului. Discuția tensionată cu Ciolacu și negocierea eșuată cu Băsescu pentru adoptarea moțiunii anti-Toader

CULISELE căderii nervoase a Dementului. Discuția tensionată cu Ciolacu și negocierea eșuată cu Băsescu pentru adoptarea moțiunii anti-Toader

CULISELE căderii nervoase a Dementului. Discuția tensionată cu Ciolacu și negocierea eșuată cu Băsescu pentru adoptarea moțiunii anti-Toader.
 
Căderea nervoasă de miercuri a lui Liviu Dragnea, când i-a drăcuit pe jurnaliștii care l-au întrebat dacă legea privind închisoarea la domiciliu l-ar avantaja, a fost rezultatul unor eșecuri în lanț înregistrate de liderul PSD în raporturile de putere cu puciștii din partid, potrivit surselor politice consultate de G4Media.ro .

Obiectivul lui Dragnea a fost adoptarea moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader pentru a avea astfel pretextul să ceară în cadrul viitorului CEx demiterea acestuia din Guvern. Nemulțumirea sa față de ministrul Justiției constă în faptul că acesta refuză, cu sprijinul lui Tăriceanu și al Vioricăi Dăncilă, să își asume ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, unica soluție pe care Liviu Dragnea o vede posibilă pentru a scăpa de condamnarea la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Pentru a trece moțiunea simplă, Dragnea a negociat cu Băsescu, liderul de facto al PMP, o strategie comună care a și fost pusă în practică, dar a eșuat, au explicat surse parlamentare pentru G4Media.ro. Liderul deputaților PMP, Robert Turcescu, a propus, în mod cu totul neuzual, ca votul la moțiunea simplă să fie secret cu bile. Un vot la vedere în favoarea moțiunii din partea deputaților PSD i-ar fi adus lui Dragnea oprobiul atât din partea partenerului de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, susținătorul lui Toader, cât și din partea partidului, care nu ar fi văzut cu ochi buni un vot împotriva unui ministru al propriului Guvern.

Propunerea lui Turcescu a fost însă respinsă la vot, dar, au mai explicat sursele citate, Dragnea nu a renunțat la plan. A încercat până târziu în noapte, fără succes însă, să-i convingă pe mai mulți deputați PNL să resupună aprobării Camerei votul secret cu bile la moțiune.

După respingerea moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader, un episod interesant a avut loc în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Dragnea a fost lăsat în offsaid de puciștii din partid, al căror vârf de lance în conducerea Camerei este baronul de Buzău Marcel Ciolacu, astfel încât o serie de propuneri ale opoziției, în special ale PNL, au fost adoptate. Printre acestea, chemarea Vioricăi Dăncilă în fața Camerei Deputaților sau amânarea votului pentru conducerile instituțiilor aflate în subordinea Parlamentului, precum ASF sau CNA.

La finalul ședinței de Birou Permanent, Dragnea a avut o ieșire nervoasă la adresa lui Marcel Ciolacu, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință. Liderul PSD l-a înghesuit pe baronul de Buzău la ieșirea din sala de Birou Permanent, discuția fiind una tensionată și, potrivit surselor citate, conținând chiar înjurături. La un moment dat, Dragnea a fost auzit spunându-i lui Ciolacu cu referire la acțiunile grupului puciștilor din PSD: ”Vreți să vă arătați forța? Vă arăt eu forță!”.

La doar câteva minute, Liviu Dragnea, a avut o nouă ieșire nervoasă în fața jurnaliștilor care l-au întrebat despre legea adoptată luni de Senat privind detenția la domiciliu pentru infractorii condamnați la maximum 5 ani de închisoare cu executare.

Context. Liviu Dragnea a înregistrat mai multe rateuri în ultima perioadă în Camera Deputaților, unde majoritatea PSD-ALDE a funcționat la limită sau deloc. Votul la legea privind spălarea banilor a trebuit să fie reluat, după ce într-o primă fază legea a picat la diferență de doar două voturi.

Pe data de 3 octombrie, Dragnea a pierdut, pentru prima oară, majoritatea în Camera Deputaților cu ocazia votului pentru legea offshore. Liderul PSD a reușit să evite în ultimul moment și validarea la vot a acestei pierderi în premieră, dându-i printr-o asistentă semnalul lui Florin Iordache, care prezida ședința Camerei, să retrimită la comisii proiectul legii offshore.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…