Cum se procedează când prim-ministrul intră în concediu. Interimarul este desemnat de președinte prin decret. Precedentul Ponta/Oprea

Cum se procedează când prim-ministrul intră în concediu. Interimarul este desemnat de președinte prin decret. Precedentul Ponta/Oprea

Cel mai recent caz de intrare în concediu a unui prim-ministru datează din iunie 2015. Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, s-a dus la un spital din Turcia pentru a se opera la picior, iar în locul său a fost lăsat interimar la conducerea Guvernului Gabriel Oprea, scrie G4Media.ro.

Totuși, o lună mai târziu, pe 29 iulie 2015, Victor Ponta a intrat din nou în concediu, delegându-și atribuțiile, prin decizie, tot vicepremierului Gabriel Oprea. În acel caz, Klaus Iohannis nu a avut nicio obiecție.

Desemnarea ca premier interimar a lui Oprea, în iunie 2015, s-a făcut prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, așa cum prevede articolul 107, alineatul 3 din Constituție.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta”, se arată în decretul semnat de Iohannis în 2015.

Potrivit Constituției, ”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”.

Pe de altă parte, tot Victor Ponta și-a delegat atribuțiile vicepremierului Gabriel Oprea, fără ca acesta să fie numit interimar și fără un decret din partea președintelui, de mai multe ori în perioada 2012 – 2015, când el pleca în concediu.

Proasta României a semnat la începutul acestei săptămâni o decizie prin care l-a desemnat pe vicepremierul Paul Stănescu drept premier interimar în perioada 6 – 13 august, când ea a anunțat că va merge în concediu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

3 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

4 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

5 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid