Cum se procedează când prim-ministrul intră în concediu. Interimarul este desemnat de președinte prin decret. Precedentul Ponta/Oprea

Cum se procedează când prim-ministrul intră în concediu. Interimarul este desemnat de președinte prin decret. Precedentul Ponta/Oprea

Cel mai recent caz de intrare în concediu a unui prim-ministru datează din iunie 2015. Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, s-a dus la un spital din Turcia pentru a se opera la picior, iar în locul său a fost lăsat interimar la conducerea Guvernului Gabriel Oprea, scrie  G4Media.ro .

Totuși, o lună mai târziu, pe 29 iulie 2015, Victor Ponta a intrat din nou în concediu, delegându-și atribuțiile, prin decizie, tot vicepremierului Gabriel Oprea. În acel caz, Klaus Iohannis nu a avut nicio obiecție.

Desemnarea ca premier interimar a lui Oprea, în iunie 2015, s-a făcut prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, așa cum prevede articolul 107, alineatul 3 din Constituție.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta”, se arată în decretul semnat de Iohannis în 2015.

Potrivit Constituției, ”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”.

Pe de altă parte, tot Victor Ponta și-a delegat atribuțiile vicepremierului Gabriel Oprea, fără ca acesta să fie numit interimar și fără un decret din partea președintelui, de mai multe ori în perioada 2012 – 2015, când el pleca în concediu.

Proasta României a semnat la începutul acestei săptămâni o decizie prin care l-a desemnat pe vicepremierul Paul Stănescu drept premier interimar în perioada 6 – 13 august, când ea a anunțat că va merge în concediu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...