Cum va fi vremea la vară. Europa, lovită de furtuni violente și căldură ucigătoare, cum va fi afectată România

Cum va fi vremea la vară. Europa, lovită de furtuni violente și căldură ucigătoare, cum va fi afectată România

Primele estimări privind vara anului 2023 au fost realizate de specialiști. Veștile nu sunt îmbucurătoare: vin luni toride în Europa, cu fenomene extreme. Și România va fi afectată de temperaturi peste medie. Datele arată că vor apărea şi ploi sau vijelii mai ales în sudul continentului.

Se anunță o vară toridă în Europa FOTO Shutterstock

Meteorologii avertizează că valurile de caldură vor fi cauzate și de o posibilă intensificare a fenomenenului El Niño. Vremea instabilă va ţine până la jumătatea lunii iulie.

În timpul fenomenului El Nino, vânturile care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului scad în intensitate şi apa caldă a mării este împinsă spre est, generând temperaturi mai mari la suprafaţa oceanului, relatează observatornews.ro "El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

Cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice a fost până acum 2016, care a coincis cu un puternic fenomen El Nino - deşi schimbările climatice au alimentat temperaturi extreme chiar şi în anii lipsiţi de acest fenomen.

Valuri de căldură extremă

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat recent și care va fi cea mai afectată zonă din țara noastră, în contextul unor valuri de căldură extremă care s-au înregistrat în luna aprilie în Europa. Este vorba despre regiunea de sud a României.

În Europa, în România, ne vom aștepta la temperaturi record. În sudul și sud-vestul României observăm frecvent valuri de căldură, care sunt acum exacerbate, cu durată mai mare, a explicat Antonescu.

Potrivit acestuia, ne așteptăm la perioade cu secetă extinsă și perioade cu precipitații mai intense. „E schimbată distribuția zonelor cu secetă și a zonelor cu precipitații extreme, a continuat Antonescu.

Specialistul a mai adăugat că părțile cele mai afectate din întreaga lume sunt America Centrală, China și Europa – în special regiunile sudice și centrale.

Ce dezastre au avut de îndurat oamenii

2022 a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat în Europa de când se fac măsurători meteo . Astfel, fenomenele meteo extreme, declanșate de schimbările climatice, au distrus recolte, au secat râuri şi au provocat mii de decese.

Planeta este în prezent cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istorie în Europa, doborând recorduri de temperatură în 12 ţări, între care Italia, Spania şi Croaţia. Valurile de căldură severe au provocat peste 20.000 de decese în ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie, arată specialiștii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...