Curtea Constituțională a Republicii Moldova: Legalitatea retragerii cetățeniei moldovenești lui Băsescu, de competența exclusivă a instanțelor judecătorești

Curtea Constituțională a Republicii Moldova: Legalitatea retragerii cetățeniei moldovenești lui Băsescu, de competența exclusivă a instanțelor judecătorești

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat marți că legalitatea retragerii cetățeniei moldovenești fostului președinte al României, Traian Băsescu, este de competența exclusivă a instanțelor judecătorești și a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea prin care acesta a solicitat verificarea constituționalității decretului semnat de președintele Igor Dodon privind retragerea acestei cetățenii, informează miercuri Radio Chișinău.

Potrivit Curții Constituționale, sesizarea a fost depusă cu încălcarea prevederii stabilite în Legea Cetățeniei a Republicii Moldova, conform căreia decretele șefului statului în această problemă pot fi atacate la Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestora. Prin urmare, a conchis Curtea Constituțională într-un comunicat, legalitatea retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu este la această oră de competența exclusivă a instanțelor judecătorești.

Deputatul Grigore Cobzac din partea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, al fostului premier Vlad Filat) a sesizat săptămâna trecută Curtea Constituțională de la Chișinău în legătură cu decretul președintelui Igor Dodon "de retragere a cetățeniei Republicii Moldova" lui Traian Băsescu. În sesizarea sa, parlamentarul moldovean își exprima convingerea că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova și solicita instanței să recunoască acest document ca fiind neconstituțional.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie decretul prin care i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova , invocând în sprijinul deciziei sale declarațiile prin care fostul președinte al României ar fi îndemnat la "lichidarea statalității moldovenești".

Traian Băsescu și soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova la 9 iunie 2016, iar la 3 noiembrie au depus jurământul de credință față de Republica Moldova. Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu nu face referire la soția acestuia, Maria.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia