CUTREMUR în PSD! Partidul s-a PRĂBUȘIT în sondaje! Amănunte INCENDIARE! 14 procente într-o 100 de zile!

CUTREMUR în PSD! Partidul s-a PRĂBUȘIT în sondaje! Amănunte INCENDIARE! 14 procente într-o 100 de zile!

Risc Seismic

Criza din PSD: Social-democratii s-au prabusit in sondaje, dezvăluie Ziare.com ! Partidul condus de Liviu Dragnea a ajuns la un incredibil 32%, pierzand 14 puncte intr-o suta de zile. Elefantul de la Congresul PSD va fi prabusirea inregistrata de partid in sondajele de opinie. Multi comentatori au observat ca ultima analiza in ce priveste optiunea de vot a fost publicata in luna decembrie cu date culese cu o luna in urma. De atunci, tacere, iar intre timp, social-democratii condusi de Liviu Dragnea si-au mai dat jos un guvern, cel condus de Mihai Tudose, au votat modificarea Legilor Justitiei si au declansat Revolutia Fiscala.

"Am scazut mult. Foarte mult", a declarat pentru  Ziare.com o sursa apropiata de PSD. "Nu ne-au convenit cifrele (pentru ianuarie - n.red.) si conducerea a cerut sa se faca inca un sondaj cu un esantion mai mare si interviuri pe teren ca sa avem imaginea exacta", a declarat aceeasi sursa pentru Ziare.com.

Liviu Dragnea in luna ianuarie avea o popularitate de 10%, venind de la 15%, conform datelor publicate de IMAS in luna noiembrie. A pierdut o treime din sustinerea publica pe parcursul a 100 de zile, exact perioada in care a impus Revolutia Fiscala si a declansat atacul la adresa sistemului de justitie.

Ludovic Orban, la capitolul popularitate, e frate cu Liviu Dragnea, avand si el aceeasi cota de popularitate.

Ca sa existe un termen de comparatie, fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu, dupa traiectoria politica dezamagitoare de dupa terminarea mandatului si asocierea directa cu Elena Udrea, un politician condamnat penal pentru fapte de coruptie in prima instanta, are o cota de popularitate de 14%.

Ziare.com nu a intrat in posesia unor date privind sustinerea publica a lui Calin Popescu Tariceanu, Kelemen Hunor sau cea a presedintelui Romaniei Klaus Iohannis.

"Increderea in liderii partidelor principale (PSD si PNL) e mica, practic la cote de avarie. Un semnal grav, intrucat acest lucru le limiteaza atractivitatea si scade coeziunea dintre electoratul partidului respectiv si partidul propriu-zis", a declarat socilogul Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

PSD, un partid pe tobogan

Daca in luna octombrie 2017, PSD era prezentat ca avand o intentie de vot cotata la 46% din optiunile electoratului, in luna ianuarie, partidul condus de Liviu Dragnea a ajuns la un incredibil 32%, pierzand 14 puncte intr-o suta de zile.

"Incepand cu luna noiembrie, pierdem peste trei procente in fiecare luna", a declarat persoana care a dorit sa-si protejeze identitatea, alarmata de situatia formatiunii de guvernamant.

In acelasi interval octombrie - ianuarie, USR si-a dublat numarul de votanti, de la cinci procente, acum conteaza pe 10% dintre alegatori, ceea ce arata ca actiunile lor din Parlament din perioada Comisiei Iordache au fost apreciate de public, iar formatiunea a depasit criza generata de demisia lui Nicusor Dan, fostul lider USR. Amintim ca aceasta formatiune a castigat la alegerile din decembrie 2016 opt procente din numarul total de voturi exprimate.

La PNL, in perioada octombrie - ianuarie, nu s-a intamplat nimic, formatiunea liberala e cotata la 22% din intentia de vot, datele facute publice in noiembrie arata ca avea o sustinere de 23%.

Se poate spune ca sub presedintia lui Ludovic Orban, PNL stagneaza si nu reuseste sa-i atraga pe nemultumitii guvernarii PSD-ALDE.

Ziare.com nu a intrat in posesia unor date ce privesc formatiunile PMP, UDMR si ALDE. Exista posibilitatea ca formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu sa fi crescut in ce priveste optiunile de vot, fiind cotata in luna noiembrie la 13%.

"N-as comenta mult privind intentia de vot la partide, intrucat nu mi-e clar care e totalul din care se face raportarea. Nu cred ca e toata lumea care are o optiune de vot, intrucat partidele lipsa nu pot cumula cele 36% care absenteaza de la PSD, USR si PNL (in suma acestea au 64%). Dar remarc faptul ca spre deosebire de alegerile parlamentare din 2016, unde suma PNL+USR era cu 17,5% mai mica decat totalul voturilor castigate de PSD (29% vs 46,5%), acum e egalitate (PSD - 32%, PNL+USR - 32%). Ca erodare a social-democratilor, prin comparatie cu alte guvernari PSD, ce vedem e absolut uluitor", a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru ziare.com.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”