CUTREMUR/DNA cere lista generalilor SIE!

CUTREMUR/DNA cere lista generalilor SIE!

Risc Seismic

Iata ca s-a ajuns la un punct de cotitura, in care procurorii anticoruptie se vad nevoiti sa ceara conducatorilor Serviciului de Informatii Externe sa le transmita negru pe alb care din suspectii si inculpatii DNA sunt generali SIE si care nu! Desigur, un astfel de demers va aprinde si mai mult spiritele, gestul extrem al procurorilor, daca vor ajunge sa-l faca, urmand sa primeasca tot felul de conotatii. 

Asta cu toate ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, mai multi procurori care ancheteaza unele dintre cele mai spectaculaose dosare din ultima vreme sunt pur si simplu „bruiati” de nenumaratele aluzii mai mult sau mai putin fatise ale celor audiati cum ca ar fi „acoperiti” SIE. Ceea ce, daca ar fi adevarat, s-ar pune serios problema daca dosarele acestora nu ar trebui preluate de catre procurorii militari, care au propriul serviciu anticoruptie. 

Oricum, situatia este mai mult decat incalcita, mai ales ca intre cele doua institutii, DNA si SIE, colaborarea o fi ea una sublima la bilanturile oficiale, dar in realitate pur si simplu nu exista. Mai mult, initiatii sistemului cunosc foarte bine ca toate serviciile de spionaj din lumea asta care se respecta le pot oferi celor cu grade superioare, implicati in diverse misiuni complexe inclusiv acoperirea unei duble identitati. Asa ca incercarea procurorilor de a afla care dintre „clientii” DNA sunt sau nu sunt generali SIE se anunta una mai mult decat spinoasa…

Racolari in masa 

Cu mai mult de un an in urma, Serviciul de Informatii Externe dadea o lovitura de proportii, prin racolarea in masa a zeci de tineri, sefi de promotii sau „varfuri” de necontestat in domeniile in care deja lucrau. Iar campania coordonata de catre generalul Silviu Predoiu se anunta cu atat mai promitatoare, cu cat toti cei convinsi sa se alature echipei SIE proveneau din afara sistemului, neexistand astfel sanse prea mari sa fie deja „pervertiti” de alte structuri. Si totul a mers minunat pana ce „elitelor” le-a pierit entuziasmul, tot mai multi tineri parasind pe rand echipa, dezamagiti fiind de banii pe care ii primeau, indiferent ca era vorba de o remuneratie directa sau de fondurile alocate pentru diverse proiecte. Insa, dupa cum sustin sursele noastre, ceea ce a cantarit cel mai mult a fost faptul ca daca pentru pregatirea tinerilor racolati nu s-au gasit fondurile necesare, alti apropiati ai SIE nu doar ca erau rasplatiti regeste, dar multi dintre acestia nu se sfiau sa etapeze de fiecare data cand aveau ocazia cu luxul afisat ostentativ.

Au cazut „casierii”

Lucrurile pareau insa sa se schimbe radical dupa ce miliardarii cunoscuti drept „casierii” SIE au inceput sa cada ca popicele in urma unor lovituri precise date de DNA prin anchete una mai spectaculoasa decat alta. Iata insa ca timpul trece si niciunul dintre aceste mega-dosare nu a reusit totusi sa fie dus pana la capat. Iar unul dintre motive ar putea fi si „hatisul” in care au fost trimisi procurorii sa faca cercetari, dupa ce unii dintre suspecti sau inculpati au lasat sa se inteleaga sau chiar au transmis transant ca ar fi ditamai „acoperitii” SIE . Sau nici mai mult nici mai putin decat generali ai respectivului serviciu.

„Carciumari” sau operativi?

Desigur, domeniul este unul atat de sensibil incat chiar ca ar trebui sa nu ai minte ca sa te hazardezi sa-i identifici din grupul „baietilor destepti” care se lafaie „vegetand” zi si noapte prin locatiile de lux care sunt pe bune ofiteri operativi si care dintre ei formeaza doar perdeaua de fum sub care se ascund adevaratii generali. Pentru ca unii au ajuns sa fie considerati de clienti drept „carciumari”, stand mai mult prin localurile de fite decat patronii insisi. De asemenea, este greu de crezut si ca ditamai generalii SIE si-ar permite sa se bronzeze cu lunile pe Coasta de Azur, prin Dubai sau alte destinatii exclusiviste. Si nu neaparat din cauza costurilor exorbitante, dar mai ales acum cand, dupa dezertarea de facto a Turciei din „blocul NATO”, Romania este prinsa ca intr-o menghina in aceasta parte a Europei in care americanii de-abia au catadicsit sa trimita un amarat de „scut” pe care, la o adica, il ciordesc si il vand la fier vechi tiganii lui Bercea intr-o singura noapte. Mai ales ca informatiile militare tocmai ce vor fi bagate la randul lor in malaxorul anchetelor…

Zona gri

Desigur ca, mai ales dupa ce Mihai Razvan Ungureanu le-a dat cu flit, oamenii Laurei Codruta Kovesi sunt perfect constienti ca trimiterea unei astfel de cereri oficiale, prin care sa ceara practic „catalogul” ofiterilor fie ei operativi sau „acoperiti” i-ar scoate pur si simplu din „pepeni” pe mai-marii SIE. Care s-au burzuluit deja doar la auzul vestii ca unii procurori de provincie ar incepe sa puna tot mai multe intrebari pe aceasta tema. Numai ca, s-ar putea ca, nereusind sa afle date din alte „surse alternative”, anchetatorii sa recurga si la acest gest, unul cu adevarat fara precedent. Si care ar putea dinamita bruma de stabilitate ce a mai ramas in sistem. Iar daca „solicitantii” de informatii isi pot motiva gestul prin aceea ca trebuie sa stie daca unii dintre cei pe care ii cerceteaza beneficiaza sau nu de un statut oficial in cadrul SIE, sefii serviciului pot lesne, la randul lor, sa nu ofere nicio informatie, invocand caracterul strict secret al documentelor respective. Si uite cum, chiar si cu o astfel de solicitare, s-ar ajunge din nou la un punct mort al anchetelor. Unele care, foarte probabil, vor arata intr-un sfarsit ca suspectii nu sunt nici „generali” SIE, dar nici „chiauni” care spun numai baliverne. Si ca, de fapt, graviteaza de ani de zile intr-o asa-numita „zona gri”  a SIE, una de unde au putut face bani, foarte multi bani, pe care insa acum nu prea ii mai pot cheltui decat pe afara…       Cătălin TACHE/National

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”