Dancă: Numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale, redus la jumătate

Dancă: Numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale, redus la jumătate

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care vizează prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale şi a decis reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

"A fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale, luând în considerare situaţia extraordinară actuală, impusă de starea de urgenţă, ca urmare a epidemiei cu coronavirus. Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale până, cel târziu, la data de 31 decembrie 2020", a arătat Dancă într-o declaraţie de presă susţinută la sfârşitul şedinţei de guvern.

El a menţionat că pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale, partidele şi alianţele vor trebui să depună liste cu un număr minim de 25.000 de susţinători, iar dosarele de candidatură şi listele de susţinători vor putea fi depuse electronic.

"Având în vedere dificultăţile în această perioadă şi în perioada preelectorală pentru strângerea semnăturilor necesare şi desfăşurarea activităţilor necesare pentru înscrierea în campania electorală, Guvernul a luat, în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne, decizia de a reduce la jumătate numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale şi, de asemenea, dosarele de candidatură vor putea fi depuse electronic, iar listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse în acelaşi mod, respectiv în format electronic. Practic, în momentul de faţă, obligaţia privind numărul minim de susţinători a fost redusă la 25.000 pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale la alegerile locale de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Acestea pot depune în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale liste de susţinători la nivel naţional, care cuprind un număr de minimum 25.000 de alegători", a spus şeful Cancelariei premierului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria