De asta cerea Arafat imunitate? Procurorul Strâmbei de la DNA este pe urmele lui! Este investigată o sumă uriașă!

De asta cerea Arafat imunitate? Procurorul Strâmbei de la DNA este pe urmele lui! Este investigată o sumă uriașă!

Fără ca publicul să știe, România a intrat în starea de urgență cu un Inspectorat General pentru Situații de Urgență cercetat de DNA, secția militară, într-un dosar de corupție în achizițiile publice pe fonduri naționale și europene.

Între decembrie 2019 și februarie 2020, calculatoarele următorilor ofițeri superiori de la inspectoratul de urgență au fost ridicate, printr-o hotărâre judecătorească, și apoi percheziționate informatic la secția DNA militar:

Prim-adjunctul inspectorului general IGSU – colonel Cristian Radu

Adjunctul inspectorului general IGSU – colonel Cezar-Mihai Damian Șeful serviciului tehnic – lt. col. Liviu Mirescu

Șeful serviciului achiziții – lt. col. Lucian Șerbu, dezvăluie Libertatea.

După deschiderea dosarului, șeful serviciul tehnic, lt. colonel Liviu Mirescu, a trecut în rezervă, la începutul anului 2020.

Șeful serviciului achiziții, lt. colonel Lucian Șerbu, a plecat și el din IGSU la ONAC, în sistemul de achiziții publice.

Din această listă de percheziții, ofițerul cu rangul cel mai înalt este colonelul Cristian Radu, cel care a apărut în octombrie 2019, în locul lui Raed Arafat, la conferința de presă de după ce Libertatea a publicat filmul ascuns de IGSU la intervenția de la clubul Colectiv.

Moș Crăciun vine cu mandat 

Înainte de Crăciunul lui 2019, la sediul IGSU din bulevardul Lacul Tei a descins o echipă de la DNA militar, care a început să ridice calculatoarele șefilor instituției.

„Au căutat trei mari tipuri de contracte de achiziții publice”, a spus pentru Libertatea, sub condiția anonimatului, un ofițer IGSU care a fost martor ocular la percheziții.

La cererea ziarului, DNA nu a negat și nu a confirmat “existența sau inexistența” dosarului IGSU, răspunzând: “Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză…”.

Dar surse judiciare au confirmat dosarul care este cercetat de procurorul Cătălin Strâmbei.

„Unii dintre ofițeri au început să povestească la DNA”

Procurorul Strâmbei a ridicat calculatoarele ofițerilor în decembrie 2019 și le-a returnat, după percheziții amănunțite, în februarie 2020.

„În această perioadă au avut loc și audieri, iar unii dintre ofițeri au început să povestească la DNA cine i-a pus să întocmească favorabil pentru anumite firme caietele de sarcini și cum s-a anulat câștigătorul unei licitații de 600 de milioane de euro pentru autospeciale, după ce n-a luat contractul cine trebuia”, au relatat oameni din IGSU pentru ziar. Numai că, imediat, a venit pandemia COVID-19. “Iar DNA a devenit mult mai puțin receptiv pentru continuarea dosarului”, spune un om din ISU.

Puterea și popularitatea forțelor de urgență și a șefului acestora, Raed Arafat, a crescut la cote impresionante. De altfel, Raed Arafat, șeful DSU și al IGSU, a devenit “comandantul acțiunii” în pandemia coronavirusului, cea mai importantă dintre cele 7 funcții deținute de el, în acest moment, în statul român.

Raed Arafat cere imunitate

Pe 18 aprilie 2020, aparent din senin, Raed Arafat a cerut, într-o declarație publică la Digi 24, imunitate în fața procurorilor pentru orice persoană care comite abateri de la regulile achizițiilor publice, abateri mărunte, birocratice, cum le-a caracterizat el. În aceeași declarație în care a solicitat imunitate, Arafat a vorbit, fără să fie clar care e contextul, despre achizițiile masive din fonduri europene făcute de IGSU pentru dotare, în ultimii ani.

a câteva zile, două asociații ale magistraților au reacționat, avertizând că ceea ce fac Raed Arafat și dr. Streinu-Cercel, care și el ceruse exceptare la achizițiile publice, este o presiune pe justiție.

De altfel, atât Arafat, cât și Streinu-Cercel, au amenințat în termeni ultimativi că, în cazul în care se vor cerceta achizițiile, nimeni nu se va mai implica în lupta împotriva COVID-19 sau în alte situații asemănătoare, de urgență.

Libertatea a discutat cu oameni din ISU, IGSU, din justiție, cu alte surse și a documentat contractele forțelor de urgență. Ziarul a aflat astfel care este contextul familiar celor inițiați, dar necunoscut publicului: contractul de achiziții, în valoare de 600 de milioane de euro, la care a făcut referire Raed Arafat, este una dintre achizițiile cercetate la percheziții de procurorul Cătălin Strâmbei de la secția militară a DNA.

Ce s-a întâmplat la această achiziție publică? 2.000 de autospeciale de intervenție la incendii și situații de urgență urmau să fie achiziționate în anul 2018.

Licitația de 600 de milioane de euro a fost câștigată de firma poloneză WISS. Printre pierzători s-a numărat Deltamed, firma favorită a DSU și IGSU din ultimul deceniu.

Șefii IGSU i-au declarat în august 2018 câștigători pe polonezii de la WISS, dar au anulat licitația aproape imediat, în septembrie 2018.

Iar procedura ulterioară de achiziție nu a fost definitivată nici acum, consecința fiind că, după trei ani de licitații, parcul auto al pompierilor a rămas neschimbat.

Ce caută procurorii

DNA Valoarea totală a achizițiilor cercetate de secția militară a DNA este de aproximativ 623 de milioane de euro, conform informațiilor Libertatea din interiorul sistemului de urgență.

Ele se împart astfel:

Achiziții autoutilitare de intervenție, achiziție pe bani europeni:

contract cadru de 600 de milioane de euro – procedură câștigată de WISS și anulată.

Achiziții de containere de căutare salvare – contract de 20 de milioane de euro câștigat de Deltamed.

Achiziții pentru pandemia Ebola – contracte de aproximativ 3 milioane de euro.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

2 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România

3 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

4 Așa o fi?

5 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …