Democraţii încearcă să-l împiedice printr-o lege pe Trump să retragă trupe din Germania

Democraţii încearcă să-l împiedice printr-o lege pe Trump să retragă trupe din Germania

Opoziţia democrată din Congresul american a introdus joi un proiect de lege menit să blocheze demersul preşedintelui republican Donald Trump de retragere a 9.500 de militari americani din Germania, informează Reuters.

Proiectul, propus de congresmenii Eliot Engel, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Reprezentanţilor, şi Bob Menendez, membru al Comisiei de Relaţii Externe din Senat, prevede interzicerea finanţării vreunei retrageri de forţe americane din Europa fără aprobarea prealabilă a Congresului.

''Decizia dezastruoasă a preşedintelui Trump de a retrage mii de trupe şi de a reduce efectivele în Germania ne pune în pericol securitatea naţională', notează Engel într-o declaraţie.

Conform proiectului de lege avansat, s-ar interzice finanţarea retragerii unor unităţi militare americane din Europa, cu excepţia situaţiei în care ţara gazdă solicită această retragere sau dacă preşedintele american anunţă cu 180 de zile în avans retragerea trupelor, îşi motivează decizia, secretarul de stat şi cel al apărării sunt audiaţi în Congres pe acest subiect şi în final Congresul validează decizia.

Donald Trump a anunţat luni că efectivele trupelor americane staţionate în Germania vor fi reduse la circa 25.000, de la 34.500 în prezent. El a justificat această decizie acuzând Germania că nu-şi respectă angajamentele privind cheltuielile militare în cadrul NATO şi că profită de pe urma SUA pe plan comercial.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat joi că pe agenda discuţiilor pe care le va avea săptămâna viitoare la Washington cu omologul său american se va afla şi relocarea trupelor americane ce ar urma să fie retrase din Germania. În prezent în Polonia se află circa 5.000 de militari americani şi guvernul de la Varşovia doreşte o sporire a prezenţei militare americane.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”