Der Spiegel: Puțini oameni mai mor din cauza complicațiilor legate de coronavirus în acest moment, dar numărul cazurilor crește

Der Spiegel: Puțini oameni mai mor din cauza complicațiilor legate de coronavirus în acest moment, dar numărul cazurilor crește

„Pentru mulți, este din ce în ce mai dificil să ia în serios astfel de avertismente, deoarece foarte puțini oameni mai mor din cauza complicațiilor legate de coronavirus în acest moment. Există, de asemenea, suficiente paturi disponibile în unitățile de terapie intensivă. Situații precum cele ale secțiilor blocate, văzute în Italia în primăvară, par a fi din trecutul îndepărtat”, scrie revista germană Der Spiegel.

Dar nu cumva creșterea numărului de cazuri se explică prin faptul că atât de mulți oameni s-au întors recent din vacanță și, de asemenea, prin faptul că pacienții care au foarte puține simptome sunt acum testați în mod regulat? Sau este posibil ca virusul să devină mai puțin periculos printr-o mutație?

Ceea ce se întâmplă în țări precum Franța și Spania ar putea avea legătură cu un fenomen cunoscut în fizică, numit „percolare”.

Descrie, de exemplu, modul în care conductivitatea electrică crește brusc atunci când conținutul de metal dintr-un amestec metal-sticlă depășește un anumit prag.

Epidemiologii folosesc acest model pentru a înțelege mai bine cum se răspândesc bolile infecțioase.

În timpul blocării în Franța, o rată de contact scăzută și o mobilitate redusă au făcut ca focarele locale să rămână reduse.

Potrivit modelului, infecțiile încep să se facă inițial în clustere izolate, iar virusul sare rar de la un grup la altul.

Dacă, după sfârșitul blocării, infecțiile și contactele dintre oameni cresc lent, atunci nu se vor schimba multe în ceea ce privește evoluția infecțiilor. Vor fi mai multe cazuri în clustere, dar focarele rămân locale. Epidemiologii speră ca aceasta să fie situația actuală din Germania.

Dar când oamenii încep să se deplaseze mult, când cresc puternic contactele sociale și rata infecției continuă să crească, atunci se dezvoltă lanțuri de infecție între grupuri care sunt de fapt separate unul de celălalt – și virusul se răspândește brusc și necontrolat”, avertizează Der Spiegel.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria