DEZVĂLUIRI/Ghiţă, Ioana Băsescu şi Sebastian Vlădescu au luat bani din afacerea Silver Mountain a lui Dan Fisher din Grupul de la Monaco

DEZVĂLUIRI/Ghiţă, Ioana Băsescu şi Sebastian Vlădescu au luat bani din afacerea Silver Mountain a lui Dan Fisher din Grupul de la Monaco

Detalii interesante se ascund între cele peste 200 de pagini ale deciziei judecătoarei Camelia Bogdan privind afacerea Silver Mountain a afaceristului Dan Fisher, dezvăluie Alex Costache pe România Curată .  În continuare, vă prezentăm o sinteză a afacerilor și conexiunilor dezvăluite de acest dosar și care ar putea să arunce o lumină nouă asupra unora dintre evenimentele din ultima perioadă.

Judecătoarea Camelia Bogdan a cerut DIICOT o anchetă penală şi confiscarea sumelor suspecte de spălare de bani

10 iunie 2016: magistratul Curţii de Apel Bucureşti Camelia Bogdan – devenită celebră după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare – a solicitat DIICOT să investigheze afacerea Silver Mountain a omului de afaceri Dan Fisher din Grupul de la Monaco.

Mai exact, judecătoarea a cerut procurorilor să ancheteze BCR pentru o presupusă spălare de bani şi să confişte sumele suspecte. E vorba de 134 de milioane de euro.

Afacerea Silver Mountain. Cum a început totul

2008: afaceristul Dan Fischer a lansat proiectul rezidenţial şi turistic „Silver Mountain“ din Poiana Braşov cu o valoare estimată atunci de peste 350 milioane de euro.

Dezvoltatorul proiectului a fost firma lui Fisher, INR Management Real Estate. Omul de afaceri s-a lăudat de la început că în proiect vor investi prinţul Albert de Monaco şi Ion Ţiriac.

Au fost construite 4 blocuri cu 230 de apartamente la 2 km lângă Poiana Braşov. Proiectul are o suprafaţă de 26 hectare.

Creditul de la BCR

2009: BCR a încheiat mai multe contracte de credit cu firma lui Fisher prin care l-a împrumutat pe afacerist cu peste 70 de milioane de euro, mai exact “66.700.000 Euro şi 21.048.000 Ron”.

Suspiciunile judecătoarei

Camelia Bogdan a descoperit însă că, pentru acordarea acestui credit, BCR s-a asociat cu un “Strong Equity Partner”, adică un investitor care ar fi venit cu cea mai mare parte a banilor (75%), în realitate, un lanţ de off-shore-uri cu capăt final în Insulele Marshall.

Pe baza documentelor şi a informaţiilor strânse inclusiv prin contactarea autorităţilor din insulele Marshall, judecătoarea suspectează că fondurile din off-shore ar fi:

- fie banii lui Fisher proveniţi din evaziune sau din afacerile sale controversate, mai cu seamă din recuperarea de creanţe de la statele africane unde Ceauşescu a investit.

- fie sunt banii altora, precum prinţul Albert de Monaco.

Creditul BCR ar fi fost parte a unei scheme menite să albească banii din off-shore-uri

Judecătoarea suspectează că tranzacţiile de creditare cu BCR ar fi fost menite să aducă banii în ţară sub o formă onorabilă, adică să fie spălaţi. Prin urmare, Camelia Bogdan a cerut DIICOT anchetarea BCR pentru spălare de bani şi confiscarea sumelor suspecte.

Dan Fisher moare, iar firma lui intră în insolvență

Iulie 2012: Dan Fisher a murit la Berlin în urma unui cancer pulmonar. 

2013: INR Management Real Estate, dezvoltatorul proiectului Silver Mountain, a intrat în insolvenţă. Lichidator judiciar a fost desemnat Euro Insol a lui Remus Borza, actual deputat ALDE de Braşov.

De ce a dat faliment firma lui Fisher, deşi a avut pe mână foarte mulţi bani

Judecătoarea Camelia Bogdan a avut acces la raportul administratorului judiciar care explică de ce firma lui Fisher a intrat în insolvenţă.

INR Management Real Estate ar fi încheiat mai multe contracte păguboase cu diverse firme, inclusiv unele ale administratorilor săi:

“Din analiza Raportului privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei debitoarei INR Management Real Estate SRL (…), Curtea reţine că, din analiza documentelor, a rezultat, în opinia administratorului judiciar, faptul că, doar cu puţine excepţii justificate de natura proiectului (…), Debitoarea a încheiat un număr nejustificat de mare de contracte de consultanţă cu diverşi prestatori de servicii, toate aceste contracte fiind în general axate pe supervizare şi monitorizare proiect, consultanţă financiară şi legală în legătură cu proiectul, obţinere de avize, permise şi documentaţie, de multe ori obiectul acestor contracte suprapunându-se ca şi scop şi natură.

Aceste contracte de consultanţă au generat, după calculul practicianului în perioada 2008-2013 plăţi în valoare totală de 53.085.161 lei”, se arată în decizia judecătoarei Bogdan.

Contracte cu Sebastian Vlădescu

Printre acestea se numără şi 3 contracte de consultanţă cu PFA Sebastian Vlădescu:

“Din analiza celor trei contracte de consultanţă rezultă că, în realitate, sumele plătite cu titlu de consultanţă servicii financiare în legătură cu contractele de credit încheiate cu BCR şi finanţarea proiectului au fost destinate PFA Sebastian Vlădescu, aceste sume totalizând 1.440.791 lei în perioada 2008-2013. În opinia administratorului judiciar, aceste contracte de consultanţă nu se justificau, plăţile efectuate în temeiul acestora crescând nejustificat procentul soft al costurilor legate de proiect în total costuri”, arată judecătoarea Bogdan.

De subliniat că Sebastian Vlădescu a fost ministru de Finanţe în Guvernul Boc între 23 decembrie 2009 şi 2 septembrie 2010, timp în care şi-a suspendat contractul de consultanţă pentru proiectul Silver Mountain. Vlădescu este unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Călin Popescu Tăriceanu.

Contracte cu firmele lui Sebastian Ghiţă

Printre alte contracte – surpriză – întâlnim Asesoft Internaţional şi Asesoft Smart. Până în 2011, Asesoft Internaţional a fost pe numele fostului deputat, acum fugar, Sebastian Ghiţă.

“Astfel, sunt prezentate mai jos principalele societăţi cliente şi furnizoare ale TTC care au beneficiat direct sau indirect de sume de bani în cadrul Proiectului Silver Mountain (TTC e Techno Team Construct, o firmă condusă de administratorul INR Management Real Estate, Anca Rusu. Un procent mic de acţiuni la TTC era deţinut şi de Dan Fisher – n.r.):

Furnizori principali ai TTC

2008-2013

ASESOFT INTERNATIONAL SA – 28,288,067 (lei – n.r.)

(…)

De asemenea, din cadrul furnizorilor principali ai TTC cu care Debitoarea a avut relaţii comerciale directe sunt menţionaţi Asesoft Smart SRL, Solid GB SRL, Galerie du Forum Kamil.

Contract de vânzare-cumpărare nr. 180 din data de 05.11.2007 încheiat între Asesoft Smart în calitate de Vânzator şi INR în calitate de Cumpărător având ca obiect vânzarea şi instalarea de echipamente video, preţul total fiind 13.520 Euro plus TVA”, se arată în încheierea judecătoarei Bogdan din 10 iunie 2016.

BCR preia activele Silver Mountain

2014: În baza datoriei, BCR a preluat activele Silver Mountain din Poiana Braşov şi ansamblul imobiliar dezvoltat de firma lui Fisher la Tâncăbeşti, comuna Snagov.

Notarul Ioana Băsescu a autentificat preluarea activelor şi a încasat un onorariu

Fata fostului preşedinte al României, Ioana Băsescu, a fost notarul care a autentificat tranzacţiile BCR de preluare a activelor Silver Mountain din Poiana Braşov şi Tâncăbeşti. În plus, notarul Ioana Băsescu a autentificat şi vânzarea a 3 locuinţe în valoare de 1,2 milioane de euro fără TVA din complexul lui Fisher. Ioana Băsescu a încasat un onorariu de peste 2 milioane de lei, incluzând taxele notariale.

Cine e Dan Fisher

Pe numele iniţial Frâncu, Dan Fisher a fost un milionar de etnie germană, născut la Sibiu în 1951. A fost sportiv, jucător de polo în lotul national şi a lucrat în turism la Poiana Braşov şi pe litoral.

Este cunoscut drept una dintre figurile centrale ale Grupului de la Monaco, o grupare de afacerişti români din care mai fac parte Dragoş Dobrescu, Bogdan Buzăianu, Elan Schwartzenberg sau Raul Doicescu.

Fisher era faimos pentru petrecerile date de ziua iubitei lui pe plaja La Voile Rouge din Saint Tropez, unde erau invitate VIP-uri şi milionari români. Potrivit presei de cancan, o astfel de petrecere l-ar fi costat între 30.000 şi 35.000 de euro.

Omul de afaceri a ocupat poziţia 150 în TOP 300 Capital 2009, când averea sa era evaluată la 52 de milioane de euro. Locuia la Bucureşti, Monte Carlo şi New York.

Dan Fischer ar fi lucrat în anii 80 pe Wall Street şi după Revoluţie s-a întors în România pentru afaceri. În 1997, Fischer a fost unul dintre consultanţii în vânzarea de către stat a unor obligaţiuni de 600 de milioane de dolari pe pieţele internaţionale.

Prin firma lui de brokeraj şi consultanţă ar fi stat în spatele tranzacţiei prin care OTE a cumpărat de la stat în 1998-1999 pachetul majoritar de acţiuni de la Romtelecom.

Dan Fischer ar fi fost implicat inclusiv în vânzarea de către România a creanţelor deţinute asupra unor state africane, unde regimul comunist a investit.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”