Divergențe Ungaria-UE: Șeful diplomației ungare îi cere prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermans să demisioneze

Divergențe Ungaria-UE: Șeful diplomației ungare îi cere prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermans să demisioneze

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto l-a îndemnat vineri pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans să demisioneze, în urma acuzațiilor de antisemitism lansate de acesta la adresa premierului Viktor Orban și a guvernului său, relatează MTI.

Șeful diplomației ungare a declarat în conferința sa de presă de vineri că acuzațiile lansate de Timmermans într-un recent interviu sunt "nedemne și inacceptabile" și a subliniat că "Ungaria a făcut cel mai mult din Europa împotriva antisemitismului".

Frans Timmermans a declarat într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit că Viktor Orban a adoptat un ton antisemit în recentul său discurs în Parlamentul European, în care l-a calificat pe miliardarul și filantropul american de origine ungară George Soros drept "speculator financiar", precizează agenția Index.

Prim-vicepreședintele CE a făcut referire la alocuțiunea de săptămâna trecută a premierului ungar, când Viktor Orban a apărat în Parlamentul European schimbările aduse legii învățământului superior din Ungaria, declarând că acuzațiile potrivit cărora acestea ar putea conduce la închiderea Universității Central-Europene (CEU), finanțată de George Soros, sunt 'nefondate'.

El a insistat în același discurs că 'nu poate fi pus la îndoială' angajamentul Ungariei față de Uniunea Europeană, deși Budapesta este nemulțumită în legătură cu multe dintre aspectele sale și dorește 'reformarea' blocului comunitar. Comisia Europeană anunțase miercurea trecută, cu puțin timp înainte de intervenția lui Orban în fața eurodeputaților la Bruxelles, că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu controversata lege privind universitățile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”