DNA anunță oficial că a deschis dosar penal după scandalul votului din diaspora la alegerile din 26 mai, când mii de cetățeni au așetpat ore în șir la coadă iar în final nu au reușit să voteze. Președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea miniștrilor de externe și de interne, însă Theodor Meleșcanu și Carmen Dan au declarat că nu au motive să demisioneze. Cei doi susțin că problemele din procesul de votare au apărut din cauză că referendumul a fost anunțat după stabilirea numărului de secții de votare pentru europarlamentare, relatează G4Media .

Redăm mai jos comunicatul integral

”La data de 6 iunie 2019 au fost primite, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un număr de 42 de plângeri având ca obiect nereguli privind exercitarea dreptului de vot de către cetățenii din afara granițelor țării la alegerile pentru Parlamentul European și la Referendumul desfășurate la data de 26 mai 2019.

Ca urmare a transmiterii plângerilor, la data de 6 iunie 2019, în cadrul D.N.A a fost constituit un dosar penal în care se vor efectua acte de urmărire penală.”

Context. Imediat după procesul de votare, la Parchetul Tribunalului Bucureşti au început să se înregistreze numeroase plângeri ale mai multor persoane nemulţumite de modalitatea în care a fost organizat scrutinul în afara graniţelor ţării.

În total s-au înregistrat între 52 şi 54 de astfel de plângeri penale, iar toate acestea au fost transmise de procurorii bucureşteni Parchetului General.

PÎCCJ a analizat pretinsele fapte prezentate în plângeri şi competenţa de cercetare a acestora şi a stabilit declinarea tuturor acestor plângeri către procurorii DNA.

Procurorii DNA au mai cercetat acest gen de fapte într-un alt dosar ce viza modalitatea de derulare a scrutinului electoral din 2014 în afara graniţelor ţării, pentru alegerea preşedintelui. În acest caz, la finalul anului 2018 anchetatorii au decis clasarea cercetărilor.