DNA Brașov a trimis în judecată 12 persoane într-un dosar privind fraude bancare cu prejudiciu de 20 de milioane de lei

DNA Brașov a trimis în judecată 12 persoane într-un dosar privind fraude bancare cu prejudiciu de 20 de milioane de lei

Procurorii Serviciului Teritorial Brașov al DNA au trimis miercuri în judecată 12 persoane, dintre care opt au avut funcții de conducere sau execuție în cadrul unei sucursale bancare, într-un dosar privind acordarea preferențială de credite cu un prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Florentina Tăvălică, la data faptelor director al CEC Bank — Sucursala Brașov, și Afrodita Nicoleta Rențea, director operațiuni și ulterior șef serviciu credite în cadrul aceleiași unități bancare, au fost trimise în judecată sub control judiciar pentru săvârșirea a 38 de infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Conform aceleiași surse, cele două au mai fost deferite justiției pentru fapte similare, în anii 2013 și 2015.

Tot sub control judiciar vor fi judecați Simon Daniel Sava, director general al unei societăți comerciale la data comiterii faptelor, acuzat de complicitate la 38 de infracțiuni de abuz în serviciu, precum și Sorin Staicu, asociat și administrator de fapt al unei societăți comerciale, acuzat de complicitate la nouă infracțiuni de abuz în serviciu.

În același dosar au fost trimiși în judecată în stare de libertate Cosmin Alin Sava (complicitate la cinci infracțiuni de abuz în serviciu), Vasile Dumitru Vereș (complicitate la 24 de infracțiuni de abuz în serviciu), dar și funcționarii bancari Monica Vrînceanu, Ildiko Gyongyosi, Gabriela Prepeliță, Rodica Sburlan, Eugenia Boboc și Laurențiu Mihăilă, acuzați că au comis între trei și 12 infracțiuni de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, faptele de care sunt acuzați cei 12 inculpați au fost comise între anii 2006 — 2012.

"În perioada 2006 — 2012, unitatea bancară condusă de inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, în baza unor înțelegeri prealabile cu inculpații Sava Simon Daniel și Staicu Sorin, a acordat un număr de 38 de credite cu nerespectarea procedurilor și normelor bancare unor clienți privilegiați, printre care se numără și firmele conduse de aceștia doi din urmă. Mai mult, în scopul de a nu se înregistra restanțe la plata ratelor creditelor contractate de clienții privilegiați, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care, în aparență, să nu facă parte din același grup", se precizează în comunicatul DNA.

Infracțiunile au fost posibile ca urmare a creării, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total asupra angajaților din sucursala bancară, aceștia temându-se să intre în conflict cu cele două șefe, pentru a nu-și pierde locurile de muncă, se arată în comunicatul citat.

"Astfel, la cererea inculpatelor Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta și în baza unei înțelegeri prealabile cu acestea, ceilalți inculpați, în calitate de funcționari ai aceleiași unități bancare, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, au propus spre aprobare cererile de creditare respective, cunoscând faptul că documentațiile respective prezentau vicii, erau incomplete ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica", arată DNA.

Procurorii susțin că probele din dosar indică faptul că firmele administrate de inculpații Simon Daniel Sava, Sorin Staicu și Vasile Dumitru Vereș înregistrau restanțe la plata unor credite contractate de la unitatea bancară condusă de cele două inculpate.

"În aceste împrejurări, în ideea de a obține noi surse de finanțare de la aceeași unitate bancară, inculpatul Sava Simon Daniel, fără implicarea sa directă și fără asumarea de obligații, conform înțelegerii prealabile cu inculpații Tăvălică Florentina, Rențea Afrodita Nicoleta, Staicu Sorin și Vereș Vasile, a convenit cu persoane apropiate (printre care și Sava Cosmin Alin, fratele primului inculpat), cu angajați sau cu persoane cu situație financiară precară, ca acestea să contracteze în nume propriu sau în numele unor societăți înființate în acest scop, credite bancare", se mai arată în comunicat.

În același scop au fost încheiate cu respectivele persoane acte juridice care consemnau situații nereale, precum calitatea de angajat, veniturile realizate, existența și valoarea unor bunuri mobile și imobile și situația juridică a acestora. Documentele conținând date fictive, în lipsa cărora respectivele persoane nu ar fi îndeplinit condițiile prevăzute de normele bancare, au fost apoi puse la dispoziția funcționarilor bancari și au stat la baza acordării celor 38 de credite.

"Concret, pentru a crea aparența necesară primirii creditelor, inculpatul Sava Simon Daniel a încheiat contracte fictive de închiriere cu apropiați de-ai săi pentru ca aceștia să justifice venituri lunare la contractarea creditelor, a emis facturi fictive pentru achiziționarea unor utilaje care să justifice acordarea creditelor, a încheiat contracte fictive de prestări servicii și a garantat cu aceleași bunuri, ale sale ori ale inculpatului Staicu Sorin, mai multe credite, ulterior nerambursate", se mai arată în comunicat.

Sumele de bani astfel obținute au fost folosite de Daniel Sava și Sorin Staicu atât în interesul firmelor pe care le administrau, cât si în interes personal. În plus, pentru a exclude orice legătură în activitatea infracțională, inculpații au solicitat titularilor creditelor ca, în situația în care li se vor cere explicații cu privire la acordarea acestor credite să nu fie menționați, pentru a evita angajarea răspunderii penale.

Prejudiciu creat instituției bancare se ridică la 19.352.522 de lei, sumă care reprezintă totodată folos necuvenit urmărit și obținut de inculpați.

Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor acțiuni care aparțin inculpaților Sava Simon Daniel, Staicu Sorin și Sava Cosmin Alin. De asemenea, procurorii anticorupție au dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare aparținând lui Sava Simon Daniel.

Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...