DNA: Consiliera fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, urmărită penal pentru instigare la spălare de bani

DNA: Consiliera fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, urmărită penal pentru instigare la spălare de bani

Mihaela Vasilica Szechely, consiliera fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani într-un dosar privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată pe ruta Bucureşti - Constanţa.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Mihaela Vasilica Szechely, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 - 21 decembrie 2012 şi Roberto Pasquale Favino, soţul persoanei anterior menţionate, asociat în cadrul firmei Team Delta Proiect, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, dar şi a Alexandrei Mocani, administrator al firmei Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

Potrivit DNA, controlul judiciar impune celor trei o serie de obligaţii, între care şi aceea de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea procurorului şi de a nu comunica direct sau indirect cu anumite persoane menţionate în conţinutul ordonanţei.

În aceeaşi cauză, arată sursa citată, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana juridică Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

"Prezenta cauză are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti - Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% din bugetul de stat", se precizează în comunicat.

În contul lucrărilor efectuate, precizează DNA, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţele prin care s-a dispus controlul judiciar că în cursul anului 2012, în exercitarea atribuţiilor de consilier al ministrului Transporturilor, Mihaela Vasilica Szechely ar fi pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcţii, iar în perioada 2012 -2015 ar fi primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

"În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenţei pe care o are asupra funcţionarilor din Ministerul Transporturilor (influenţă rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datoraţi companiei", menţionează anchetatorii.

O parte din comisionul încasat, arată DNA, respectiv suma de 1.011.550 euro, ar fi fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanţă, după care ar fi fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.

"Ceilalţi doi coinculpaţi au participat la activităţile infracţionale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuţiile dintre consilier şi reprezentantul companiei de construcţii, cu privire la condiţiile şi la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârşirea unei infracţiuni", mai precizează sursa menţionată.

DNA informează că dosarul a fost constituit ca urmare a unei cereri de asistenţă juridică formulată de autorităţile belgiene, iar ancheta se desfăşoară în cadrul unei echipe comune de investigaţii (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internaţională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA şi autorităţi de aplicare a legii din Belgia. Investigaţia a fost realizată cu sprijinul OLAF şi al Eurojust. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Două femei, una frumoasă, una...

2 Așa o fi?

3 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina

4 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

5 Hopa! Ciolacu, reacție isterică după declarațiile lui Rareș Bogdan! Vrea să acopere scandalul cu pesedistul de…