DOCUMENT Avocata Kremlinului îi cere explicații ministrului de Interne pentru polițiștii care patrulează în civil

DOCUMENT Avocata Kremlinului îi cere explicații ministrului de Interne pentru polițiștii care patrulează în civil

Avocata Kremlinului, Renate Weber, îi cere ministrului de Interne, Marcel Vela, să îi comunice actul normativ care a stat la baza deciziei ca polițiștii să patruleze îmbrăcați în civil pentru a-i amenda pe cei care nu respectă măsurile sanitare pentru combaterea coronavirusului.

Renate Weber susține că, potrivit normelor legale, „portul uniformei de către polițist constituie regulă”.

„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situației în care unele persoane își pot aroga calitatea de polițist pentru a obține foloase materiale, precum și importanț respectării de către agenții de poliție a prevederilor din actele normative”, mai notează Weber.

Avocatul Poporului susține că polițiștii sunt obligați să poarte, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.

Potrivit Renatei Weber, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.

Interpelarea Avocatului Poporului vine după ce Ministerul de Interna a decis ca aproximativ 20% dintre polițiști să patruleze în civil, fără a purta uniforma, și să dea amenzi în cazul persoanelor și firmelor care nu respectă regulile sanitare de purtare a măștii și de distanțare socială.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunţat, marţi, că Poliţia Română, alături de Poliţia Locală, intensifică activităţile de verificare a respectării normelor privind combaterea COVID-19, urmând ca şi poliţişti în civil să fie implicaţi în acest demers.

„Din experienţa acţiunilor desfăşurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 doar la vederea forţelor de ordine. Poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea lor, au fost puse măştile de protecţie, pentru ca, imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase”, a spus purtătorul de cuvânt al IGPR.

Potrivit acestuia, rolul acestor activităţi nu este neapărat acela de a aplica sancţiuni, ci de a explica necesitatea respectării tuturor normelor de protecţie sanitară.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…