Document/Voiculescu a permis, prin HG, familiilor de militari și polițiști să se vaccineze la MApN, prioritar

Document/Voiculescu a permis, prin HG, familiilor de militari și polițiști să se vaccineze la MApN, prioritar

În ianuarie 2021, guvernul Cîțu a emis o hotărâre prin care se stabileau noi reguli la vaccinarea anti-COVID: familiile militarilor, inclusiv cei din sistemul de siguranță națională, și polițiștilor urmau să fie vaccinate în centrele Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Totuși, la o săptămână după adoptarea acestei hotărâri de Guvern, în 27 ianuarie, ministrul Vlad Voiculescu declara, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând și vor fi date sancțiuni, iar centrele cu circuit închis, cum sunt cele organizate de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ar putea fi închise.

„E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, spunea atunci Voiculescu.

Ministrul preciza că este o vulnerabilitate faptul că 30% din vaccinări au fost făcute în afara programărilor din platforma pentru programări. 

 “Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii:
a) cadrele militare în rezervă și în retragere din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora;
b) persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) personal în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora“, se arată în HG 12/2021.

Acest document este semnat de premierul Cîțu și contrasemnat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Același HG stabilește ca prioritare următoarele categorii: “personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European“. 

În nota de fundamentare la HG 12/2021, inițiată chiar de ministrul Sănătății, se arată că vaccinarea în centrele M.Ap.N. va avea ca efect creșterea numărului de persoane vaccinate “în paralel“.

“Propunerea va avea ca efect degrevarea centrelor de vaccinare organizate de către Ministerul Sănătăţii şi autorităţile administraţiei publice locale de cadrele militare în rezervă şi retragere din cadrul sistemului naţional de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, precum şi a membrilor de familie a acestora, dar şi creşterea numărului de persoane vaccinate în paralel“, scrie în notă. 

În această hotărâre de guvern se arată că personalul civil și militar care pleacă în străinătate se vaccinează în etapa a II-a, împreună cu familiile. 

“Personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune“, scrie în acest HG. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...

5 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat