Donald Trump, la Helsinki: NATO nu a fost niciodată aşa puternică

Donald Trump, la Helsinki: NATO nu a fost niciodată aşa puternică

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni, la Helsinki, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, că NATO ''nu a fost niciodată aşa puternică'', relatează AFP.

"NATO nu a fost niciodată atât de unită (...) NATO nu a fost probabil niciodată atât de puternică aşa cum este astăzi", a afirmat Trump la o întâlnire cu preşedintele finlandez Sauli Niinistö.

"Poate că a fost puţin dur la început, dar în cele din urmă a fost iubire", a adăugat el, vorbind despre summitul NATO de săptămâna trecută de la Bruxelles.

Summitul s-a desfăşurat într-o atmosferă extrem de tensionată din cauza unor declaraţii agresive ale preşedintelui american la adresa unor aliaţi acuzaţi că nu îşi respectă angajamentele financiare faţă de NATO.

Deşi Trump s-a lăudat la finalul summitului că a reuşit să facă lucrurile să se mişte, declaraţia finală nu a reflectat totuşi nicio schimbare în angajamentele asumate de cele 29 de state membre: alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea până în 2024.

Donald Trump şi Vladimir Putin se întâlnesc luni la palatul prezidenţial din Helsinki, în centrul acestui oraş-port care are o lungă tradiţie în a găzdui summituri Est-Vest.

Pe agendă se află o întâlnire faţă în faţă la care vor mai fi prezenţi doar interpreţii lor, un dejun de lucru cu delegaţiile lor, apoi o conferinţă de presă comună. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...