Donald Tusk compară Balcanii cu Urzeala tronurilor

Donald Tusk compară Balcanii cu Urzeala tronurilor

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a comparat joi istoria Balcanilor cu serialul Urzeala Tronurilor (Game of Thrones), relatează AFP.

Într-o vizită la Sofia, cu ocazia preluării de către Bulgaria a preşedinţiei Uniunii Europene, Tusk a surprins asistenţa, ţinând un discurs în limba bulgară. El a arătat că una din priorităţile noii preşedinţii este să ofere Balcanilor occidentali - fostelor republici iugoslave şi Albaniei - o perspectivă europeană.

"Istoria Balcanilor este mai dramatică şi mai interesantă decât scenariul Game of Thrones, chiar dacă nu sunt dragoni", a spus fostul premier al Poloniei, care şi-a colorat alocuţiunea cu anecdote şi referinţe istorice. El a subliniat însă că "am dori ca prezentul şi viitorul Balcanilor să semene mai puţin cu filmele dramatice: stabilitate, bunăstare, asta merită oamenii din întreaga regiune".

Tusk a apreciat "eforturile, curajul şi hotărârea" care au dus la "succesele europene" ale Bulgariei. "Nimeni nu v-a oferit nimic. Sunteţi creatorii acestui reviriment istoric", le-a spus el bulgarilor, care sunt cei mai săraci membri ai Uniunii Europene, dar se numără printre cei mai optimişti.

"Cu un prim-ministru care ar înspăimânta orice luptător trac, veţi reuşi", a mai spus Tusk, trăgându-i cu ochiul premierului bulgar Boiko Borisov, care a antrenat câţiva ani lotul de karate al Bulgariei. "N-am mai ascultat o alocuţiune atât de interesantă", a replicat acesta. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”