Dorin Florea: Mâine-poimâine probabil o să mă cheme şi pentru ce am zis de urşi

Dorin Florea: Mâine-poimâine probabil o să mă cheme şi pentru ce am zis de urşi

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat, marţi, că a comunicat în scris Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) punctul său de vedere, opinând că este nevoie de o "dezbatere amplă" pe marginea responsabilităţii naşterii unui copil, precizând că "mâine-poimâine ar putea fi chemat şi pentru a da explicaţii cu privire la ceea ce a spus despre urşi".

"Pe mine m-ar interesa foarte mult să văd dacă această comisie, această structură, această instituţie care este pusă politic acolo, s-ar implica cu adevărat în problemele mari de discriminare. Şi eu le-am trimis foarte multe scrisori, cu dovezi certe, comunităţi întregi care sunt obligate şi făcute să trăiască ca în ev mediu şi n-a călcat nimeni pe acolo. Lucruri foarte grave care se întâmplă, iar pe ei nu i-a interesat nici măcar o clipă ce am făcut pentru aceste comunităţi defavorizate în Târgu Mureş, nu i-a interesat să se ducă măcar în zonele în care cetăţenii sunt abuzaţi şi efectiv terorizaţi de comunităţi întregi care nu muncesc nimic şi pur şi simplu aşteaptă doar milostenii repetate. (...) Eu ştiu ce am făcut pentru ţiganii din Târgu Mureş şi categoriile defavorizate, pentru că sunt mai multe categorii de felul ăsta. Am spus şi despre capacitatea oraşului, care este depăşită, şi nu am văzut dintre aceşti sfătuitori din Bucureşti cu tot felul de diplome, care se răsfaţă pe la Bruxelles sau prin alte locuri, nu am văzut să facă ceva concret pentru aceste categorii", a declarat presei Dorin Florea.

Primarul a spus că nu doreşte să fie nici patetic şi nici răutăcios în explicaţii, dar municipiul Târgu Mureş a fost prea mult atacat şi supus blocajelor de tot felul, inclusiv blocarea şoselei ocolitoare din cauza unor "griji neţărmurite faţă de mediu" şi că politicienii în continuare ignoră semnalele populaţiei, inclusiv în acest caz.

"Aţi văzut că am fost atacat şi dat în judecată şi pentru că am rezolvat problema câinilor vagabonzi. Mâine-poimâine probabil o să mă cheme şi pentru ce am zis de urşi. În schimb, privesc cu mare responsabilitate şi mă mir când văd preocuparea atât de mare a sutelor de mii de oameni care ne-au contactat în acest timp scurt. Îmi dau seama cât de absentă este clasa politică (...)", a afirmat Florea.

Cât priveşte poziţia sa, transmisă CNCD, primarul din Târgu Mureş a precizat că nu a avut multe completări faţă de declaraţia iniţială.

"Am explicat şi ce am făcut pentru comunitatea de persoane defavorizate pentru că am avut din plin (...). Consider şi acum că poţi face mult rău acestei categorii cu multă uşurinţă, şi anume dându-le bani şi neîncercând ca prin lege, care are rol de a educa şi de a descuraja, să schimbi mentalităţi. Acesta este rolul legii când discuţi o problemă atât de importantă care face ca imaginea României să sufere extraordinar de mult. Pe lângă ce am făcut pentru ei - cum le duc copiii la şcoală, ce am făcut pentru ei, case, drumuri, alimentare cu apă şi luarea gunoiul gratuită... Mi-e greu să le înşir că sunt responsabilităţi pe care a trebuit să mi le asum. Dar unde s-a ajuns acum cu atâtea milostenii şi faptul de a nu se încuraja munca şi ca politica demografică a României să se bazeze pe acest lucru, mi se pare de luat în calcul", a subliniat Dorin Florea.

Primarul din Târgu Mureş a spus că i-a transmis preşedintelui CNCD să studieze cum abordează aceste probleme ţări precum Ungaria sau Finlanda şi să discute inclusiv cu locuitorii judeţelor Harghita şi Covasna pe tema respectivă.

"I-am trimis domnului Asztalos (preşedintele CNCD - n.r.) să studieze şi ce face Finlanda, Ungaria şi alte ţări în acest domeniu. Îi recomand şi să ia legătura cu cetăţenii din Harghita şi Covasna pentru că ştiu foarte bine necazurile cetăţenilor de acolo faţă de cei care nu muncesc şi îi agresează zi de zi şi ceas de ceas. I-am recomandat să studieze, în paralel, şi o familie de oameni oneşti care muncesc de dimineaţa până seara şi îngrijesc copii şi să-i întrebe şi pe ei dacă nu cumva se simt discriminaţi", a mai afirmat Florea.

Potrivit edilului, după apariţia declaraţiei sale de săptămâna trecută, sute de mii de oameni i-au dat dreptate.

"Dacă ar fi citit cu mare atenţie ceea ce am declarat, pur şi simplu îşi vedeau de treabă sau pur şi simplu ar fi considerat că lucrurile trebuie dezbătute şi discutate. Eu nu am ce regreta şi nici nu am ce să retractez din ce am spus, pentru că asta este România reală. Numeroasele postări şi foarte multă lume, sute de mii de oameni care deja s-au manifestat în acest sens înseamnă că îmi dau dreptate. Nu au făcut-o de dragul de a comenta. Doar că vocea acestor oameni, din păcate nu o ia nimeni în calcul; nu o ia nimeni în calcul de zeci de ani, în România. Iar cât priveşte atacurile politicienilor, sunt mereu aceleaşi, sunt aceiaşi oameni care şi-au făcut o meserie din meseria de politician şi care vedeţi că foarte doct se exprimă întotdeauna, în toate felurile, ei sunt atoate cunoscători. Or, în România s-a făcut dovada că legile se aruncă foarte uşor pe piaţă, dezbateri serioase nu sunt pentru că se face politică din probleme de interes naţional şi de aici ajungem unde ajungem", a mai susţinut Dorin Florea.

Primarul şi-a exprimat speranţa că CNCD va ţine cont de ce a scris în documentul pe care l-a înaintat, el afirmând că "speră să înţeleagă că nu este niciun cuvânt şi absolut nimic discriminator", punctând, totodată, că este necesară o dezbatere amplă pe această temă.

"Doresc nu doar dezbatere publică pe această temă, ci şi între partidele politice să existe un acord ca normele de aplicare să nu creeze mari probleme administraţiilor locale. Noi acum facem anchete, asistenţa copilului (...) şi judeţul are un portofoliu uriaş de probleme pe asistenţă socială, la fel şi legea adopţiilor, deci sunt lucruri care trebuie dezbătute şi când scoţi o lege, scoate-o cu scop de a avea rezultate, nu cu scop pur şi simplu că dă bine. E normal să crească alocaţiile, dar modul cum le aloci presupune norme de aplicare riguroase. Cu această categorie e bine să nu te joci. E bine să te ţii de cuvânt, să fii ferm, să-i respecţi, neminţindu-i sau bătându-ţi joc de ei practic alocând bani şi, în rest, situaţia lor să nu se schimbe cu nimic", a conchis Dorin Florea. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren