Dualitate de putere în Republica Moldova: Schimb de acuzaţii între guvernele Sandu şi Filip

Dualitate de putere în Republica Moldova: Schimb de acuzaţii între guvernele Sandu şi Filip

Situaţia rămâne în continuare tensionată miercuri în Republica Moldova, unde reprezentanţi ai guvernului condus de Maia Sandu, susţinut de ACUM şi Partidul Socialiştilor (PSRM), şi cei ai executivului condus de Pavel Filip, susţinut de Partidul Democrat (PDM), se acuză reciproc de uzurparea puterii în stat şi de acţiuni ilegale, potrivit presei de la Chişinău.

Astfel, Maia Sandu l-a somat pe şeful Inspectoratului General de Poliţie (IPG), Alexandru Pânzari, care se supune guvernului Filip, să nu îndeplinească ordine ilegale şi să nu participe la uzurparea puterii în stat, după altercaţia pe care acesta a avut-o cu noul ministru de interne al guvernului Sandu, Andrei Năstase, relatează Radio Chişinău.

"Fiecare acţiune ilegală în aceste zile înseamnă ani grei de puşcărie pentru complicitate sau chiar participare la uzurparea puterii în stat', a declarat Maia Sandu, dând citire mai multor prevederi ale Codului penal în acest sens.

Totodată, ea s-a adresat tuturor funcţionarilor publici să nu îndeplinească ordine ilegale. Maia Sandu a mai declarat că în prezent sunt depuse toate eforturile pentru a debloca criza politică, dar nu a exclus ca noul guvern să cheme lumea în strada dacă PDM nu va ceda benevol guvernarea.

Maia Sandu a făcut aceste declaraţii după un incident produs în aceasta dimineaţă între ministrul de interne al guvernului sau, Andrei Năstase, şi Alexandru Pânzari la o direcţie a Institutul Naţional de Investigaţii, unde mai mulţi angajaţi care şi-au exprimat marţi sprijinul pentru noul guvern au fost suspendaţi din funcţie. Andrei Năstase nu a fost lăsat să intre în instituţie de către Pânzari. La un moment dat, între cei doi au avut loc îmbrânceli. "Nu intervin mai mult din simplu motiv că se urmăreşte escaladarea situaţiei, inclusiv reţinerea mea şi a dlui Gheorghe Bălan', a afirmat Andrei Năstase.

Alexandru Pânzari, care a fost demis din funcţie de guvernul Sandu, a declarat că a fost demarată o anchetă de serviciu şi au fost suspendaţi din funcţie şase colaboratori ai Direcţiei nr. 6 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Marţi seara, ministrul de externe din guvernul Sandu, Nicolae Popescu, a transmis un mesaj pentru ministrul de externe în guvernul Filip, Tudor Ulianovschi, spunând că aşteaptă cu nerăbdare momentul când va primi dosarele de la acesta, pentru a se asigura că politica externă a Republicii Moldova se ghidează "în primul rând după interesele ţării şi ale cetăţenilor, nu după interesele unui partid sau altul'.

Totodată, Nicolae Popescu s-a arătat indignat de situaţia creată în preajma instituţiilor de stat, inclusiv în faţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. "Este sub demnitatea Moldovei, sub demnitatea diplomaţilor să creeze aceasta situaţie de inconfort şi incapacitate de a îndeplini funcţia", a subliniat Popescu.

La rândul său, potrivit Deschide.md, Pavel Filip a declarat la postul public de televiziune că puterea "trebuie transmisă unui guvern legitim". "Nimeni nu se ţine de funcţii. Cu toţii suntem gata să părăsim fotoliile, dar puterea trebuie transmisă unui guvern legitim", a spus Filip, care este şi prim-vicepreşedinte al PDM.

Filip a arătat că, potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, şi parlamentul, şi guvernul votat de acesta nu sunt structuri legitime, ceea ce a generat, în opinia sa, blocajul politic actual.

Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101 - au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la a cărui conducere a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...