"Efectul Macron" propulsează Franța în fruntea clasamentului puterilor "soft"

Franța a preluat anul acesta conducerea în clasamentul global al celor mai influente țări cu putere "soft", detronând Statele Unite ale Americii (SUA), datorită alegerii lui Emmanuel Macron în funcția de președinte, relevă un studiu publicat marți, citat de AFP.

În schimb, instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump a determinat căderea SUA de pe locul 1 în același clasament din 2016 pe poziția a treia a podiumului, după Franța și Marea Britanie, arată studiul realizat de Centrul pentru diplomație al Universității California de Sud și de agenția de consultanță în comunicare Portland.

Germania este a patra în clasamentul de anul acesta al "soft power", urmată de Canada pe locul cinci.

"Soft power" se referă la capacitatea de influență și persuasiune a unui stat, a actorilor săi politici, economici și culturali pe scena internațională, excluzând total mijloacele militare. Clasamentul este realizat în funcție de mai multe criterii-cheie, cum sunt opiniile internaționale, rețeaua diplomatică, influența numerică sau percepțiile turiștilor străini, explică AFP.

Ascensiunea Franței de pe poziția a cincea pe primul loc din clasament în decurs de un an se explică în parte prin "dinamismul adus de alegerea lui Emmanuel Macron", centrist și proeuropean devenit în mai, la 39 de ani, cel mai tânăr președinte din istoria Franței, subliniază autorii studiului într-un comunicat.

În același timp însă, "această creștere a puterii Franței pe scena internațională nu s-ar fi putut concretiza fără atuurile sale istorice, cum este rețeaua sa diplomatică, una din cele mai bune din lume", menționează aceștia.

Franța rămâne totodată prima destinație turistică pe plan mondial, cu 82,5 milioane de vizitatori anul trecut, în pofida atentatelor soldate cu 230 de morți produse pe teritoriul francez începând din 2015, se adaugă în comunicat.

"Europa a câștigat încredere, într-un context în care 'soft power' este în dezvoltare și în Asia. În paralel, dorința lui Donald Trump de a face 'America first' continuă să erodeze puterea soft americană", a notat teoreticianul american al conceptului, profesorul de la Harvard, Joseph Nye.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

5 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos