Eşecul misiunii rachetei Soyuz lansată spre ISS, cauzat de defecţiunea unui senzor (agenţii)

Eşecul misiunii rachetei Soyuz lansată spre ISS, cauzat de defecţiunea unui senzor (agenţii)

Eşecul misiunii rachetei Soyuz lansată luna aceasta spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu doi astronauţi la bord a fost provocat de o defecţiune a unui senzor, relatează miercuri Reuters care preia informaţii publicate de presa rusă ce citează un oficial din cadrul Agenţiei Federale Spaţiale Ruse Roscosmos.

Cosmonautul rus Alexei Ovchinin şi astronautul american Nick Hague au fost nevoiţi să abandoneze misiunea la 11 octombrie, la scurt timp după lansare, şi să aterizeze de urgenţă după o defecţiune a rachetei Soyuz care îi transporta spre ISS.

La câteva zile după eveniment, Energia, compania care fabrică rachetele Soyuz în Rusia, a anunţat că are în vedere mai multe teorii cu privire la eşuarea lansării la 11 octombrie spre ISS de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. "Există mai multe teorii iar comisia (de anchetă) le evaluează", a declarat la conferinţa de presă Igor Khamits, designerul adjunct al Corporaţiei Energia, mai ales după ce mai multe "surse din sectorul" aerospaţial vizează posibilitatea unui sabotaj.

Roscosmos a anunţat că preconizează trei lansări de rachete Soyuz înainte de a trimite o nouă misiune cu cosmonauţi şi astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la începutul lunii decembrie. "Plănuim viitoarea misiune cu echipaj la începtul lui decembrie, însă înainte vom efectua trei lansări fără echipaj. Vrem să ne asigurăm că astronauţii şi cosmonauţii sunt în siguranţă", a declarat directorul executiv al agenţiei, Serghei Krikaliov.

Krikaliov a spus că la viitoarea misiune cu echipaj spre ISS vor participa cosmonautul Alexey Ovchinin şi astronautul NASA Nick Hague, pentru că "s-au antrenat şi au lucrat bine pentru a zbura împreună". "S-ar putea să li se alăture altcineva", a subliniat responsabilul Roscosmos.

O rachetă Soyuz-2.1b a fost lansată cu succes săptămâna trecută de pe cosmodromul Pleseţk din Rusia pentru a plasa pe orbită un satelit militar în cadrul primei misiuni ce a implicat un vehicul spaţial rusesc după incidentul din 11 octombrie.

Racheta Soyuz-2.1b care a ajuns în spaţiu joi trebuia să fie lansată iniţial pe 19 octombrie, însă misiunea a fost amânată în urma eşecului lansării din 11 octombrie.

După eşecul lansării spre ISS, Roscosmos a înfiinţat o comisie de anchetă şi a suspendat toate lansările de rachete Soyuz. Această suspendare nu vizează însă şi zborurile militare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …